Jak Crawford

Allikas: Vikipeedia

Carlton Jackston Crawford (sündinud 2. mail 2005 Charlotte'is Põhja-Carolinas) on Ameerika võidusõitja, kes kuulub Red Bull Junior Teami alates 2019. aastast.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kardisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Charlotte'is sündinud Crawford alustas kardisportlase karjääri 2011. aastal. Ta osales mitmetel meistrivõistlustel, peamiselt Põhja-Ameerikas, ning võitis 2016. aastal Florida Winter Touri ja 2017. aastal Challenge of the Americas - Junior Rotaxi.

Madalamad valemid[muuda | muuda lähteteksti]

2018. aastal tegi Crawford oma üheistmelise debüüdi NACAM Vormel 4 Meistrivõistlustel, sõites Esteban Gutiérrezi Scuderia Martigas, kõrvuti Kory Endersi ja Chara Mansuriga. Ta võidab kuus sõitu ja veel kaheksa poodiumiga saavutab Ameerika rattur meistrivõistluste teise koha.

2020. aastal kolis Crawford Euroopasse, et sõita koos Van Amersfoort Racinguga Saksamaa ja Itaalia Vormel 4 meistrivõistlustel, kuid viimases koroonapandeemia tõttu võistles ta vaid osalise tööajaga. Saksamaa vormel 4-s on tema meeskonnakaaslaseks Jonny Edgar, kes edestab teda edetabelis vaid kahe punktiga. Crawford saavutas viie võiduga teise koha. Itaalia Vormel 4 Meistrivõistlustel saavutas ta edetabelis kuuenda koha (hoolimata sellest, et pole osalenud kahel võistlusnädalavahetusel), võites ka kaks sõitu, ühe Red Bull Ringil ja ühe Imolas.

Euroformula Open[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal palkas Crawfordi Motopark Euroformula Open meistrivõistlusteks koos Cameron Dasi ja Vivien Keszthelyiga. Pärast kahe esimese vahelejäämist Algarve ringrajal tegi ta oma debüüdi kolmandas sõidus ja saavutas punktid seitsmenda kohaga. Teisel nädalavahetusel Paul Ricardi ringrajal võidab ta kahes esimeses sõidus kaks võitu ja lõpetab kolmandas sõidus teisena. Imola voorus võidab ta kaks võitu ja teise koha, jätab Monzas kolm sõitu vahele ja naaseb seejärel viimases voorus Barcelonasse, kus võidab veel kaks võitu. Vaatamata kaheksale vahelejäämisele lõpetas Crawford hooaja kolmandana ja uustulnukate seas teisena.

Vormel 3[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal palkas Crawford lisaks Euroformula võidusõidule Hitech Grand Prix 2021. aasta FIA Vormel 3 Meistrivõistlustel koos Ayumu Iwasa ja Roman Staněkiga. Esimesel võistlusel Spa-Francorchampsis vihmas suutis ta vallutada oma esimese poodiumi selles kategoorias, lõpetades teisena Itaalia sõitja Lorenzo Colombo järel. Ta lõpetab hooaja 13. kohal, uustulnukatest viiendal kohal.

Novembri alguses osaleb Crawford koos Prema Powerteami meeskonnaga koos Arthur Leclerci ja Oliver Bearmaniga Vormel 3 kollektiivkatsetel Velencias. Itaalia meeskond kuulutas selle hiljem välja 2022. aasta hooajaks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jak Crawford, selle driverdb.com, DriverDB AB. (inglise keeles)