PlayStation (konsool)

Allikas: Vikipeedia
PlayStation
The original light grey PlayStation model
Tootja Sony Computer Entertainment
Tüüp mängukonsool
Põlvkond viies generatsioon
Esmakordselt saadaval

Jaapan 3. märts 1994 Jaapanis, Ameerika Ühendriigid 9. september 1995 USA-s, Euroopa Liit 29. september 1995 Euroopas

Eesti Aprill 1997 [1]
CPU

MIPS R3000A-family R3051

@ 33.8688 MHz
Meedia CD-ROM
Enim müüdud mäng Gran Turismo
Järeltulija PlayStation 2

PlayStation (プレイステーション; Pureisutēshon), ametliku lühendiga PS; mõnikord viidatud ka lühendiga PSX, PS1 või PSone,[2] on 32-bitine viienda põlvkonna mängukonsool.

PlayStationi tõi Jaapanis turule Sony Computer Entertainmenti 3. detsembril 1994. See oli esimene PlayStation seeria konsoolidest ja käsikonsoolidest. Sellele järgnesid konsoolid Net Yaroze, PS one, PSX, PocketStation, PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation 4 ja PlayStation 5.[3] PlayStation oli esimene konsool, mida müüdi rohkem kui 100 miljonit. Sellise müüginumbrini jõuti 9 aastat ja 6 kuud pärast esialgset müügiletulekut.[4] Sony lõpetas PlayStationi tootmise 23. märtsil 2006, üksteist aastat pärast tootmise alustamist.

Varajane arendustöö[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed kavandid PlayStationist ulatuvad tagasi aastasse 1986.

Sony oli kavatsenud toota Super Famicomiga ühilduva, Sony kaubamärgiga konsooli, mis oleks toetanud nii Super Nintendo kassette kui ka uut CD standardit, mille Sony oleks kavandanud. See oleks ühtlasi olnud ka kasutatav vorming SNES-CD-le.

DualShock pult

SNES-CD oli plaanitud esitleda 1991. aasta mais Consumer Electronics Show (CES) raames. Kuid kui Hiroshi Yamauchi luges algset 1988. aasta lepingut Sony ja Nitendo vahel, sai ta aru, et see leping andis sisuliselt Sonyle täieliku kontrolli kõigi mängude üle, mis oleks olnud toodetud SNES CD-ROM vormingus. Yamauchi otsustas, et leping oli täiesti vastuvõetamatu ja katkestas salaja kõik plaanid ühise Nintendo-Sony SNES CD vormingu väljalaskmiseks. Selle asemel, et kuulutada välja partnerlus Sony ja Nintendo vahel, astus Nintendo president Howard Lincoln kell 9 hommikul CES-i toimumispäeval lavale ja avaldas, et Nintendo oli nüüd seotud Philipsiga ja kavatses hüljata kogu töö, mis oli saavutatud koos Sonyga. Lincoln ja Minoru Arakawa olid Sony teadmata lennanud Philipsi peakorterisse Euroopas ja sõlminud teist laadi lepingu. Lepinguga anti Nintendole täielik kontrolli oma litsentsidele seoses Philipsi masinatega.

Pärast ühise projekti läbikukkumist plaanis Sony peatada oma uurimistöö, kuid lõpuks otsustas siiski luua tervikliku, uue konsooli. Tagajärjeks kaebas Nintendo Sony kohtusse lepingu rikkumise tõttu ja üritas Ameerika Ühendriikide föderaalkohtus saavutada kohtulikku keeldu PlayStationi müügile laskmiseks põhjendusel, et nimi, millega toodet esindati kuulus Nintendole. Kohus lükkas avalduse tagasi ja 1991. aasta oktoobris avaldati esimesed prototüübid.

PlayStationi mälukaart

1992. aasta lõpuks jõudsid Sony ja Nintendo leppeni, millega Play Stationile lisatakse juurde SNES mängude port ja kõik õigused ja suurem osa kasumist kuuluks Nintendole. Samas pidi SNES jätkakama Sony poolt väljatoodetud helikiibi kasutamist. Sony otsustas 1993. aastal Play Stationi idee ümber töödelda. Kaotati SNES kasseti port ja tühik "Play Station" nimes. Sellega lõppes Nitendo osalus projektis.

Müügiletulek[muuda | muuda lähteteksti]

PlayStation tuli müügile Jaapanis 3. detsembril 1994, Põhja-Ameerikas 9. septembril 1995, Euroopas 29. septembril 1995 ja Okeaanias 15. novembril 1995. Müügihind USAs oli 299 USA dollarit (hind, millega hiljem lasti müüki PlayStation 2).[5] Konsool oli väga edukas müügiartikkel.

Lisavõimalused[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks mängude mängimisele, omab PlayStation audio-CD tuge. CD-mängija võimaldab segada lugude esitusjärjekorda ja korrata ühte lugu või tervet plaati. Seda võimalust ja ka mälukaardi haldamist saab teha, kui käivitada konsool ilma mängu sisestamata. Nii saab juurdepääsu süsteemi menüüsse.

Mängud[muuda | muuda lähteteksti]

Kuni 30. septembrini 2007 oli PlayStationile loodud 7918 mängu üle maailma.[6] Kuni 31. märtsini 2007 oli müüdud 962 miljonit PlayStationi mängu.[7]

Versioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Arendaja komplekt (PAL)
Originaalse SCPH-100x mudeli ja SCPH-900x mudeli võrdlus. SCPH-900x mudelitel eemaldati paralleelport. RCA pistik eemaldati alates SCPH-500x mudelist

PlayStationil oli palju erinevaid seeria tooteid. Iga toote puhul muutus osa seerianumbrist. Kõige rohkem kahanes seadmes olevate välisühenduspistikute arv. Varajaste versioonidega oli suureks probleemiks "plõksuv heli". Probleem seisnes halvasti paigaldatud ventilaatorites, mille tagajärjel konsooli osad kuumenesid üle ja deformeerusid. Ülekuumenenud osad puutusid vastu laseri detaili, mille tagajärjel tekkis nn "plõksuv heli". Lahenduseks oli konsooli asetamine pinnale, mis hajutas hästi soojust või konsooli tõstmine tasapinnast kõrgemale. Hiljem tõi Sony müüki "Dual Shock" variandi, mis sisaldas pulti kahe analoogkangiga ja sisseehitatud vibratsiooniga.

"Chipped" konsoolid[muuda | muuda lähteteksti]

"Modchipi" (piirangute muutmise, eemaldamise kiip) lisamine mängukonsoolile võimaldas PlayStationi võimekust suurendada ja samuti muudeti kättesaadavaks erinevad konsooli võimalused. Süsteemi elutsükli lõpuks suutis peaaegu igaüks, kes omas vähemalgi määral jootmisoskusi, modifitseerida konsooli. Sellised modifikatsioonid võimaldasid mängida teiste regioonide mänge nagu PAL (Phase Alternation Line) mängud NTSC (US National Television System Committee) konsoolil, või mängida originaalmängude koopiaid ilma piiranguteta. "Modchip" lubas mängida mänge, mis olid kirjutatud tavalisele CD-R toorikule. Selline võimalus konsooli juures lõi mitteametlike, tasuta mängude levimise laine. Selline kiip PlayStationi konsoolis muutus väga ahvatlevaks programmeerijatele ja illegaalsete koopiate tegijatele, võimaldades nii piraatlusel laieneda.

Net Yaroze[muuda | muuda lähteteksti]

Toodeti ka PlayStationi versioon nimega Net Yaroze. See oli palju kallim kui tavaline PlayStation. Tavalise halli värvi asemel oli konsool musta värvi ja sisaldas varustust ja juhendeid, mis võimaldasid kasutajal koostada PlayStationi mänge ja programme ilma, et oleks vaja täielikku arendajakomplekti, mille maksumus oli mitmeid kordi suurem kui tavalisel PlayStationil ja mis oli saadaval ainult valitud konsoolimängude tootjatele. Net Yarozel oli vähem võimalusi. Programmeerijatel oli kasutada ainult 2 MB ruumi mängude jaoks, aga sellega sai mängida mänge sõltumata mängude regioonist. Veel ei toetanud Net Yaroze CD-R kettaid.

PS one[muuda | muuda lähteteksti]

Uus PSone LCD ekraani ja DualShocki puldiga

2000. aastal tuli välja PS one (ka PSone), konsool, mis on Sony väiksem versioon PlayStationist. PS one on palju väiksem kui esimene PlayStation (mõõtmed 38 × 193 × 144 mm ja 45 × 260 × 185 mm). See tuli müügile 7. juulil 2000[8] ja oli sel aastal populaarsem kui kõik teised konsoolid; kaasa arvatud ka Sony enda uus PlayStation 2.[9] PS on täielikult ühilduv PlayStationi tarkvaraga. PS One'i ja originaali vahel oli neli erinevust. Esmalt visuaalne muutus. Teiseks peamenüü graafiline kasutajaliides oli erinev. Kolmandaks oli rakendatud turvameetodeid modifitseeritud kiipide vastu. Neljandaks puudusid originaalse PlayStationi paralleel- ja jadaport.

Kokkuvõte PlayStationi mudelitest[muuda | muuda lähteteksti]

PlayStationi mudeli viimane number näitab, mis regioonile see on mõeldud:

  • 0 on Jaapan (Jaapani boot ROM, NTSC:J regioon, NTSC Video, 100V PSU)
  • 1 on USA/Kanada (Inglise boot ROM, NTSC:U/C regioon, NTSC Video, 110V PSU)
  • 2 on Euroopa/PAL (Inglise boot ROM, PAL regioon, PAL Video, 220V PSU)
  • 3 on Aasia (Jaapani boot ROM, NTSC:J regioon, NTSC video, 220V PSU)

Tavaversioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Mudel Kest BIOS Riistvara Regioon A/V Direct Out Parallel Port Serial Port Sound Scope Märkmed
SCPH-1000 Originaalne (hall) Teadmata (09/22/94) Rev. A NTSC-J Jah Jah Jah Ei FMV esitusprobleemid. S-Video väljund.
SCPH-1001 Originaalne (hall) 2.2 (12/04/95) Rev. B NTSC-U/C Jah Jah Jah Ei FMV esitusprobleemid.
Põhineb SCPH-3000 seerial.
SCPH-1002 Originaalne (hall) 2.0 (05/10/95) Rev. B PAL Jah Jah Jah Ei
SCPH-1002 Originaalne (hall) 2.1 (07/17/95) Rev. B PAL Jah Jah Jah Ei
SCPH-1002 Originaalne (hall) 2.2 (12/04/95) Rev. B PAL Jah Jah Jah Ei
SCPH-3000 Originaalne (hall) 1.1 (01/22/95) Rev. B NTSC-J Jah Jah Jah Ei FMV esitusprobleemid.
SCPH-3500 Originaalne (hall) 2.1 (07/17/95) Rev. B NTSC-J Jah Jah Jah Ei FMV esitusprobleemid.
SCPH-5000 Originaalne (hall) 2.2 (12/04/95) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Ei CD-ROM-i lugeja asukohta muudeti.
Detaile tugevdati, mis eemaldas FMV esitusprobleemid.
A/V Direct Out ja eemaldati.
versioonide numbrid sünkrooniti üleilmselt.
. Suurendati piiratluskindlust

SCPH-5552:
Väga haruldane Men in Blackversioon lasti välja.

SCPH-5903:
Ainus mudel, mis mängib Video CD filme.
Sellel mudelil on RCA pesad nagu varajastel mudelitel.
SCPH-5001 Originaalne (hall) Teadmata (teadmata) Rev. C NTSC-U/C Ei Jah Jah Ei
SCPH-5002 Orginaalne (hall) Teadmata (teadmata) Rev. C PAL Ei Jah Jah Ei
SCPH-5003 Originaalne (hall) Teadmata (teadmata) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Ei
SCPH-5500 Originaalne (hall) 3.0 (09/09/96) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Ei
SCPH-5501 Originaalne (hall) 3.0 (11/18/96) Rev. C NTSC-U/C Ei Jah Jah Ei
SCPH-5502 Originaalne (hall) 3.0 (01/06/97) Rev. C PAL Ei Jah Jah Ei
SCPH-5503 Originaalne (hall) Teadmata (teadmata) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Ei
SCPH-5552 Originaalne (hall) 3.0 (01/06/97) Rev. C PAL Ei Jah Jah Ei
SCPH-5903 Originaalne (valge) Teadmata (teadmata) Rev. C NTSC-J Jah Jah Jah Ei
SCPH-7000 Originaalne (hall) 4.0 (08/18/97) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Jah DualShock sisaldub standardversioonis.
Heli visualiseerija lisamine.
Tootmiskulude vähendamine.
Mälukiipide ja CD-ROM kontrollerite vähendamine. Muid komponente lihtsustati.

SCPH-7000, SCPH-7001 ja SCPH-7002:
Saadaval ka sinisena, et tähistada 10 miljoni PlayStationi müüki.
SCPH-7001 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C NTSC-U/C Ei Jah Jah Jah
SCPH-7002 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C PAL Ei Jah Jah Jah
SCPH-7003 Originaalne (hall) 3.0 (11/18/96) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Jah
SCPH-7500 Originaalne (hall) Teadmata (Teadmata) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Jah
SCPH-7501 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C NTSC-U/C Ei Jah Jah Jah
SCPH-7502 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C PAL Ei Jah Jah Jah
SCPH-7503 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C NTSC-J Ei Jah Jah Jah
SCPH-9000 Originaalne (hall) 4.0 (08/18/97) Rev. C NTSC-J Ei Ei Jah Jah Paralleelport eemaldati.
Emaplaadi trükkplaadi mõõtmeid vähendati.
Kõrgema kvaliteediga CD-ROM kui eelmistel mudelitel
SCPH-9001 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C NTSC-U/C Ei Ei Jah Jah
SCPH-9002 Originaalne (hall) 4.1 (12/16/97) Rev. C PAL Ei Ei Jah Jah
SCPH-9003 Originaalne (hall) Teadmata (Teadmata) Rev. C NTSC-J Ei Ei Jah Jah
SCPH-100 PSone (valge) 4.3 (03/11/00) Rev. C NTSC-J Ei Ei Ei Jah Väiksem kest.
Kontroller ja mälukaardi pordid integreeritud emaplaadile.
Jadaport eemaldatud.
Väline toide.
SCPH-101 PSone (valge) 4.5 (05/25/00) Rev. C NTSC-U/C Ei Ei Ei Jah
SCPH-102 PSone (valge) 4.4 (03/24/00) Rev. C PAL Ei Ei Ei Jah
SCPH-102 PSone (valge) 4.5 (05/25/00) Rev. C PAL Ei Ei Ei Jah
SCPH-103 PSone (valge) Teadmata (Teadmata) Rev. C NTSC-J Ei Ei Ei Jah

Eriversioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Mudel Kest BIOS Riistvara Regioon Märkmed*
DTL-H1000 Originaalne (sinine) Teadmata (09/22/94) Rev. A NTSC-J S-Video Direct Out. silur.
Buudib CD-R koopiaid.
DTL-H1000H Originaalne (hall) 1.1 (01/22/95) Rev. B NTSC-J
DTL-H1001 Originaalne (sinine) 2.0 (05/07/95) Rev. B NTSC-U/C
DTL-H1001H Originaalne (hall) Teadmata (Teadmata) Rev. B NTSC-U/C
DTL-H1002 Originaalne (sinine) 2.0 (05/10/95) Rev. B PAL
DTL-H1100 Originaalne (sinine) 2.2 (03/06/96) Rev. B NTSC-J On väline toide.
DTL-H1101 Originaalne (sinine) 2.1 (07/17/95) Rev. B NTSC-U/C
DTL-H1102 Originaalne (sinine) 2.1 (07/17/95) Rev. B PAL
DTL-H1200 Originaalne (roheline) 2.2 (12/04/95) Rev. C NTSC-J
DTL-H1201 Originaalne (roheline) 2.2 (12/04/95) Rev. C NTSC-U/C
DTL-H1202 Originaalne (roheline) 2.2 (12/04/95) Rev. C PAL
DTL-H3000 Originaalne (must) Teadmata (Teadmata) Rev. B NTSC-J Net Yaroze.
Ei buudi CD-R koopiaid.
DTL-H3001 Originaalne (must) 2.2 (12/04/95) Rev. B NTSC-U/C
DTL-H3002 Originaalne (must) 2.2 (12/04/95) Rev. B PAL

*Kõigil mudelitel on A/V Direct Out, Paralleelport ja Jadaport; ühelgi pole heli visualiseerijat
*Kõik mudelid kasutavad madalakvaliteedilist CD-lugerit.
*Kõik mudelid buudivad kõigi regioonide tarkvara.

Pärand[muuda | muuda lähteteksti]

Üpris populaarne on seisukoht, et PlayStationi müügiletulek viis kassetipõhiste konsoolide hääbumiseni. Kuigi see ei olnud esimene konsool, mis kasutas optilist kettaseadet, oli see esimene populaarseks saanud süsteem. Mängude kasvav keerukus suurendas mängude suurust nii palju, et kassettidele tulid mahupiirangud vastu. Lisaks oli laserkettaid võimalik toota palju odavamalt ja paindlikumalt. 2007. aastal nimetas GameTrailers.com PlayStationi enim videomängude ajalugu mõjutanud konsooliks.[10]

Kvaliteet[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene partii PlayStatione kasutas KSM-440AAM laserit, mille kest ja liikuvad osad olid tehtud plastmassist. Aja jooksul põhjustas hõõrdumine plastiku kulumist, mille tõttu laser ei sihtinud enam otse CD peale ja mängud ei läinud enam käima. Sony parandas lõpuks vea sellega, et tegi kesta valatud metallist ja paigutas laseri toitest eemale.

Tehnilised andmed[muuda | muuda lähteteksti]

Protsessor[muuda | muuda lähteteksti]

R3051
3D renderdamise mootor
  • Paikneb Protsessoris, võimaldab renderdada 3D-graafikat
  • Omadused:
    • Töökiirus 66 MIPS
    • 360,000 lame-varjustatud polügooni sekundis
    • 180,000 tekstuurimist ja valgustatud polügooni sekundis
andmete lahtipakkimise mootor
  • Paikneb peamises Protsessoris, Vastutab piltide ja videote lahtipakkimise eest.
  • Väljundiandmeid võib saata otse GPU-le DMA kaudu.
  • Võimalik ülekirjutada IDCT maatriksit ja veel mõningaid parameetreid. MDEC juhiste komplekti ei dokumenteeritud kunagi.
  • Omadused:
    • Toetab MJPEG- ja H.261 failitüüpe
    • Töökiirus 80 MIPS
    • Otse ühendatud protsessori siiniga

Varajane PlayStationi emaplaat

Graafikaprotsessor[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi teadmata
  • Teeb 2D-graafikatöötluse eraldi peamisest CPU 3D-mootorist.
  • Omadused:
    • Maksimaalselt 16,7 miljonit värvi (24-bitine värvisügavus)
    • Eraldusvõime alates 256 × 224 kuni 640 × 480
    • Seadistatav kaadripuhver
    • Piiratud värvipalett
    • Üheaegsete taustade emuleerimine parallaks kerimiseks
    • Lame või Gouraud' varjustus ja tekstuurimine
    • 1 MB videomälu

Helikiip[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi teadmata

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

CD-ROM lugeja
  • 2x, maksimaalse andmete läbilaskevõimega 300 kB/s
  • XA Mode 2 toetav
  • CD-DA
  • 32 kB puhver
Mälukaart

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. juuli 1998. Vaadatud 8. detsembril 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. See #PS one.
  3. Sinclair, Brendan (24. märts 2006). "Sony stops making original PS". GameSpot. Vaadatud 20.08.2009.
  4. "PlayStation 2 Breaks Record as the Fastest Computer Entertainment Platform to Reach Cumulative Shipment of 100 Million Units" (PDF). Sony Computer Entertainment. 30. november 2005. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 3.01.2006. Vaadatud 8.06.2008.
  5. "PlayStation 2 Timeline". GameSpy. Originaali arhiivikoopia seisuga 4.06.2004. Vaadatud 10.07.2007.
  6. "Cumulative Software Titles". Sony Computer Entertainment Inc. Originaali arhiivikoopia seisuga 21.09.2008. Vaadatud 10.12.2007.
  7. "Cumulative Production Shipments of Software Titles". Sony Computer Entertainment. 31. märts 2007. Originaali arhiivikoopia seisuga 23.09.2008. Vaadatud 10.07.2007.
  8. "SCEE 2000—Key Facts and Figures". Sony Computer Entertainment Europe. Vaadatud 25.11.2006.
  9. Smith, Tony (6. detsember 2000). "Sony PS One sales rocket as PS Two famine continues". theregister.co.uk. Vaadatud 22.08.2008.
  10. "GameTrailers 10 parimat konsooli".