Plagioklass

Allikas: Vikipeedia
Plagioklass
Naatriumpäevakivi albiit.
Omadused
Keemiline valem (Na,Ca)[Al(Si,Al)Si2O8
Mineraaliklass karkass-silikaadid
Värvus valge, hall, mitmesugused heledad toonid
Tihedus 2,61...2,76 g/cm³
Kõvadus 6...6,5
Lõhenevus hea
Süngoonia trikliinne
Punktigrupp trikliinne pinakoidaalne
Kriips valge
Kaksistumine polüsünteetiline kaksistumine väga tavaline
Läige klaasiläige
Kristallooptilised omadused
Optiline telg kaheteljeline
Optiline märk positiivne või negatiivne
Kaksik­murdumine 0,007...0,013
Reljeef madal
Pleokroism puudub
Interferents­värvused esimest järku valge või hall
2V 45...102°
nα 1,527...1,577
nβ 1,531...1,585
nγ 1,534...1,590

Plagioklass (vanakreeka sõnadest plagios 'viltune, põik-' ja klasis 'murdumine') ehk naatrium-kaltsiumpäevakivi on päevakivide hulka kuuluv kivimit moodustav mineraal.

Plagioklassi keemiline valem ei ole kindel, vaid moodustab pideva rea naatriumirikkast kaltsiumirikkani, sest nende elementide aatomid võivad üksteist igas vahekorras asendada. Valemi võib välja kirjutada nii: (Na,Ca)[Al(Si,Al)Si2O8]. Valemist tuleb aru saada nii, et see, mis on sulgudes võib, aga ei pruugi sisalduda konkreetse plagioklassi koostises. Naatriumirikast plagioklassi tuntakse albiidi ja kaltsiumirikast plagioklassi anortiidina. Plagioklassi kristallid kuuluvad trikliinsesse süngooniasse.

Plagioklass on üks olulisemaid kivimit moodustavaid mineraale.

Kokkuleppeliselt nimetatakse plagioklassi erimeid, vastavalt nende naatriumi kaltsiumiga asendumise määrale, järgnevalt:

Plagioklassi on polarisatsioonimikroskoobis enamasti lihtne ära tunda, sest talle on omane polüsünteetiline kaksistumine, mistõttu näeb ta ristniikoleis välja triibuline nagu sebra. Makroskoopiliselt tunneb plagioklassi ära piklike valkjate või hallide kristallide järgi. Värvus võib olla ka rohekas-, sinakas- või punakasvalge. Plagioklassi esineb massiliselt andesiidi, dioriidi, diabaasi, gabro jne koostises. Orienteerumata plagioklassi kristallid moodustavad ofiidilise struktuuri, mis on eriti iseloomulik diabaasile.

Plagioklassi erikaal jääb, sõltuvalt koostisest, vahemikku 2,61...2,76. Keskmine erikaal on 2,68. Plagioklassil on hea lõhenevus. Kõvadus jääb vahemikku 6...6,5. Plagioklassil on klaasiläige. Maksimaalne murdumisnäitaja on 1,56. Plagioklass kuulub silikaatide hulka.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]