Philipp Nawrath

Allikas: Vikipeedia
Nawrath 2024. aastal Nove Mestos

Philipp Nawrath (sündinud 13. veebruaril 1993 Füssenis) on Saksamaa laskesuusataja. Ta debüteeris maailma karikasarjas 2017. aastal ja sai esimese võidu 2021. aasta teatevõistluses. 2022. aastal osales ta Pekingi taliolümpiamängudel.

Philipp Nawrath kasvas üles Nesselwangis. Laskesuusatamist alustas ta kohalikus suusaklubis 2000. aastate keskel. Hiljem tõi ta spordiala vastu huvi tundmise põhjusena välja 2006. aasta olümpiavõitja Michael Greisi edu, kes on samuti pärit Nesselwangist. Pärast keskkooli lõpetamist 2011. aastal liitus Nawrath esialgu Bundeswehris Mittenwaldi suusaklubiga. Hiljem, paralleelselt tippsportlase karjääriga, läbis ta Baieri politseis duaalkoolituse, mille lõpetas 2019. aastal. 2013. aastal kolis Nawrath Ruhpoldingi, kus treenis järgnenud aastatel laskesuusatamise baasis koos teiste seas A-koondise sportlaste Andreas Birnbacheri ja Simon Schemppiga.

2014. aasta juunioride maailmameistrivõistlustel Presque Isle'is saavutas Nawrath nii sprindis kui ka eraldistardi arvestuses kaks esikümne tulemust. Samuti võitis ta teatesõidus kuldmedali Roman Reesi, Alexander Ketzeri ja Matthias Dorferi kõrval. Hooajal 2014/15 ja 2016/17 osales ta mitu korda IBU karikasarjas. Seal tõusis ta esimest korda poodiumile kolmanda kohaga sprindis 2016. aasta detsembris Obertilliachis. 2017. aasta Euroopa meistrivõistlustel Duszniki-Zdrójs saavutas Nawrath kaks esikümne kohta, neist ühe segateatesõidus. Pärast EM-i tegi ta MK-võistluste debüüdi Soomes Kontiolahtis ja sai oma esimeses sõidus 34. kohaga esimesed MK-punktid. 2017. aasta lõpus osales ta veel MK-võistlustel, kus tema parimaks tulemuseks oli üheksas koht Hochfilzeni sprindis, kuid Saksamaa esimeses koondises ta end püsivalt kinnitada ei suutnud. ​ 2010. aastate lõpus oli Nawrath koos meeskonnakaaslastega, nagu Philipp Horn ja Johannes Kühn, üks Saksamaa laskesuusatajatest, keda peeti tippkvarteti Benedikt Dolli, Erik Lesseri, Arnd Peifferi ja Simon Schemppi taga nooreks talentiks, kuigi nad olid juba kaugelt möödas noore sportlase vanusest. Alates 2019. aasta kevadest kuulus ta perspektiivse meeskonna staatusega Saksamaa Suusaliidu üheksaliikmelisse gruppi. Selle aja jooksul käis Nawrath vaheldumisi IBU karikasarjas ja maailma karikasarja etappidel, kus ta saavutas aeg-ajalt ka uusi esikümne tulemusi, sealhulgas 2020. aasta jaanuaris Pokljukas 20 kilomeetri eraldistardisõidus pärast veatut laskmist neljanda koha. Ta kuulus Saksamaa koondisse 2019. ja 2020. aasta maailmameistrivõistlustel.

2020-21 hooajaks valmistudes tehti Nawrathile kaks kubemeoperatsiooni. 2021. aasta jaanuarist märtsini toimunud IBU karikasarjas võitis ta kaks sprindisõitu ja ühe jälitussõidu ning oli hooaja lõpus sarja üldarvestuses teine, jäädes võitjast Filip Fjeld Andersenist maha kuue punktiga. Samuti tähistas ta oma esimest MK-etapivõitu 2021. aasta märtsis Nové Město na Moravěs Saksamaa MK-võistluste teatesõidus finaaljooksjana koos Erik Lesseri, Benedikt Dolli ja Arnd Peifferiga.

Aastatel 2021-2022 oli Nawrath maailma karikasarja meeskonna lahutamatu osa. Ta saavutas eraldistardisõitudes viis esikümne tulemust ja sai hooaja kokkuvõttes 18. koha. Võistlustel keskmiselt kolm protsenti kiiremate sõiduaegadega oli ta Saksamaa koondise kiireim sõitja, püstilaskmises aga üks nõrgemaid sportlasi, kelle keskmine tabamusprotsent oli 72 protsenti. 2022. aasta taliolümpiamängudel Pekingis sai Nawrath teatesõidu viimasel püstilaskmise etapil ainsa sakslase karistuse ja saavutas lõpuks koos Erik Lesseri, Roman Reesi ja Benedikt Dolliga neljanda koha. Oma parima individuaalse olümpiatulemuse saavutas ta jälitussõidus 19. kohana.

Talvel 2022-2023 võitis Nawrath Lenzerheides Euroopa meistrivõistlustel sprindis pronksmedali ja sai seejärel stardikoha Saksamaa kuueliikmelises MM-koondises Oberhofis peetud tiitlivõitlustel. Seal sai ta 20 kilomeetri eraldistardisõidus üheksanda koha ja tuli koos Sophia Schneideriga paaris segateatevõistluses seitsmendaks. Pärast sideme rebenemist ja pöialuu murdmist 2023. aasta kevadel tuli Nawrath paar kuud hiljem rullsuuskadel 15-kilomeetrises eraldistardisõidus Saksamaa meistriks Matthias Dorferi ja Benedikt Dolli ees.

2. detsembril 2023 Östersundis sai ta oma esimese individuaalvõidu MK-etapil sprindis.

Statistikat[muuda | muuda lähteteksti]

Maailma karikasarja etapivõidud[muuda | muuda lähteteksti]

Jrk-nr Kuupäev Võistluspaik Võistlusala
1. 2. detsember 2023 Rootsi Östersund 10 km sprint
Jrk-nr Kuupäev Võistluspaik Võistlusala
1. 5. märts 2021 Tšehhi Nove Mesto 4×7,5 km tetesõit *

* koos Erik Lesseri, Benedikt Dolli ja Arnd Peifferiga

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]