Lenzerheide

Allikas: Vikipeedia
Lenzerheide

Lenzerheide (Romanši keels Lai) on mägikuurort Šveitsis Graubündeni kantonis Parpaner Rothorni jalamil. Küla asub Vaz/Obervazi vallas Albula ringkonnas Alvascheini alampiirkonnas.

Küla asub oru laiendatud osas, mis asub põhjas asuva kantoni pealinna Churi ja Tiefencasteli vahel, millest kaugemale jäävad Julieri kuru ja St. Moritz. Kõrge org moodustab ametliku nimeta kuru, mida sageli nimetatakse Lenzerheide kuruks, mille kulminatsioonipunkt asub külast 5 km põhja pool.

Lenzerheide on populaarne suusakuurordina ja oma järve (Heidsee) poolest, mis talvel on jääs. Lenzerheide Bergbahnen [de] pakub juurdepääsu Stätzerhorni, Danise, Scalottase ja Rothorni suusapiirkondadele. Kõikidel FIS-i mäesuusa maailmakarikavõistlustel naistele ja meestele on mäesuusatamise FIS-i poolt heaks kiidetud nõlvad.

2013. aasta lõpus ühendati Lenzerheide suusakuurort Arosaga köisraudteega, luues uue suusakuurordi Arosa Lenzerheide. Sellest ajast alates on mõlemasse kuurordisse saadaval transpordipiletid.

Kahepäevane matk ühendab Lenzerheidet veel kahe Graubündeni kuurordiga erinevates orgudes, milleks on Arosa (saab jõuda ühe päevaga) ja Davos (kahepäevane matk).

26. aprillil 2013. aastal toimus uue laskesuusatamise keskuse Lenzerheide rajamise tseremoonia, mis toimib nii laskesuusatajate ja murdmaasuusatajate treeningkeskusena kui ka rahvusvaheliste võistluste toimumispaigana.

Lenzerheide on korraldanud mitmeid murdmaasuusatamise Tour de Ski etappe. See võõrustas 2018. aasta UCI maastikuratta maailmameistrivõistlusi ja oli 2019. aasta UCI MTB maailmakarikaetapi toimumiskohaks.

Kõigi raskusastmetega mäesuusatamise nõlvade kogupikkus kogu Arosa Lenzerheide piirkonnas on umbes 225 km. Siin on ka suur looduslik liuväli, avalik siseujula ja 56 km murdmaasuusaradasid.