Petrified Foresti rahvuspark

Allikas: Vikipeedia
Petrified Foresti rahvuspark
Petrified Forest National Park
The Tepees
Asukoht Arizona, Ameerika Ühendriigid[1]
Koordinaadid 35° 3′ 57″ N, 109° 46′ 55″ W
Pindala 895,94 km²
Tüüp rahvuspark
Moodustatud 1962 (rahvuspargina)
Valitseja Rahvusparkide Teenistus
Külastajaid 644 922 (2018)
Kaart

Petrified Foresti rahvuspark (Petrified Forest National Park) on Ameerika Ühendriikide rahvuspark Navaho ja Apache'i maakondades Arizona osariigi kirdeosas.

Rahvuspark on nimetatud seal asuvate suurte kivistunud puiduvarude järgi ning selle pindala on umbes 900 ruutkilomeetrit. Parki läbivad raudtee Southern Transcon, Puerco jõgi ja ajalooline maantee 66, mis kõik läbivad rahvusparki ligikaudu ida-lääne suunas. Piirkond, mille põhjaosa ulatub Paintedi kõrbesse, kuulutati 1906. aastal riiklikuks mälestiseks ja 1962. aastal sai see rahvuspargiks.

Keskmiselt umbes 1600 meetri kõrgusel asuvas pargis on kuiv tuuline kliima. Suvel on temperatuur umbes 38 °C ning talvel on see allpool nulli. Pargis leidub rohkem kui 400 taimeliiki, milles domineerivad kõrrelised. Faunasse kuuluvad suuremad loomad, nagu koiotid ja punailvesed, paljud väiksemad loomad, nagu hirved, maod, sisalikud, seitse liiki kahepaikseid ja rohkem kui 200 liiki linde, millest mõned pesitsevad rahvuspargis alaliselt ja paljud on rändlinnud. Umbes kolmandik pargist on määratud ürgloodusalaks.

Esimesed inimesed saabusid tänapäeva rahvuspargi territooriumile elama umbes 13 000 aastat tagasi. Pargist on avastatud üle 1000 arheoloogilise leiukoha, sealhulgas on leitud petroglüüfe. 16. sajandil külastasid piirkonda Hispaania maadeavastajad ja 19. sajandi keskpaigaks oli USA meeskonnad uurinud läbi ala, kus praegu asub rahvuspark ning avastanud kivistunud puitu. Hiljem kulgesid piirkonnast läbi maanteed ja raudtee ning põhjustasid turismi ja enne piirkonna kaitse alla võtmist ka ulatuslikku fossiilide eemaldamist. Kivistunud puidu vargused on 21. sajandil jätkuvalt probleemiks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. National Parks Service. "Petrified Forest". Vaadatud 13.12.2023.