Pähkel

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib botaanika mõistest; toiduainete kohta vaata artiklit Pähklid

Sarapuupähklid on tõelised pähklid

Pähkel on botaanikas õistaimede kuivvili, mille viljasein on kivistunud või puitunud, kusjuures viljasein pole seemnega kokku kasvanud. Pähkli erinevus pähklikesest on see, et pähkel on arenenud mitmest (pähklike ühest) viljalehest moodustunud sigimikust.

Pähklikoor ei avane iseeneslikult. Kes pähklit süüa tahab, peab selle lahti murdma. Kui pähkel mulda kukub, siis võib ta seal küll ära mädaneda, aga ise lahti ei lähe. Kuid kõnekeeles nimetatakse pähkliteks sageli muidki vilju. Näiteks mandlid, pekani-hikkoripuu viljad, pistaatsiapähklid, kreeka pähklid ja parapähklid ei ole botaanilises mõttes pähklid.

Kulinaarias kasutatakse mõistet "puupähkel". Selle all mõeldakse sellist pähklit, mis puu otsas kasvab. Seda terminit kasutatakse allergia kontekstis, sest mõned inimesed on allergilised maapähklitele, mis kasvavad rohttaimel, mõned jällegi sarapuupähklitele, mis kasvavad puul.

Pähklid on toitainete poolest väga rikkad ja sellepärast suure toiteväärtusega. Nad on hinnatud energiaallikad, eriti parasvöötmes. Paljud loomad-linnud, näiteks oravad ja pähklimänsakud, koguvad pähkleid talvevarudeks.

Pähklid sisaldavad looduslikke rasvhappeid linoolhapet ja linoleenhapet. Pähklites olevad rasvad on enamjaolt küllastumata. Paljud pähklid on head B2- ja E-vitamiini allikad ning neis võib leiduda rikkalikult valke, folaate ja kiudaineid ning selliseid mineraalaineid nagu magneesium, fosfor, kaalium, vask ja seleen. Lisaks leidub pähklites arginiini. Pähklid aitavad maksa sattudes eemaldada sealt ammoniaagimürgistust.[1]

Üks uurimus on näidanud, et inimesed, kes söövad pähkleid, elavad 2-3 aastat kauem nendest, kes ei söö. Kuid selle põhjuseks võib olla asjaolu, et need, kes söövad pähkleid, kipuvad üleüldse tervislikumalt toituma ja söövad vähem rämpstoitu.

Kõige tervislikum on pähkleid toorelt süüa, sest röstimisel hävib kuni 15% pähklites olevatest tervislikest õlidest.

Pähkliõli kasutatakse maksa puhastavates toodetes.[1]

Pähkleid kandvad taimeperekonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Pähkleid kannavad näiteks järgmised taimerühmad:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Kadi Heinsalu (02.03.2017 07:00). "17 toiduainet, mida teie maks armastab". Äripäeva terviseuudised. Vaadatud 04.03.2017 16:49.
  2. "Harilik tamm". Dendroloogiline abimaterjal enamlevinud Eestimaa puude ja põõsaste kohta (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 6.05.2009. Vaadatud 14.12.2010.