Matsuo Bashō

Allikas: Vikipeedia
Katsushika Hokusai, Bashō portree, 18.-19. sajand
Selles Jaapani isikunimes on perekonnanimeks Matsuo.

Matsuo Bashō (jaapani keeles 松尾芭蕉; 1644 Ueno28. november 1694 Ōsaka) oli Edo ajastu kuulsaim jaapani luuletaja, keda peetakse tänapäeval üheks meisterlikumaks haikude kirjutajaks.

Bashō kodanikunimi oli Matsuo Kinsaku ja ta sündis Kyoto lähistel, Ueno külas (tänapäeval Iga-Ueno) Iga provintsis (tänapäeval Mie prefektuur) Honshū saarel. Tema perekonnast pole palju teada. Bashō isa oli madalama tähtsusega samurai, kes õpetas kalligraafiat. Bashō hakkas noorena kirjutama haikai-luuletusi. Neid kirjutati mitmekesi ja tema kirjutas neid teenrina koos oma isandaga. Haikai koosneb kahest osast, millest esimene on kolmerealine luuletus silpide arvuga 5-7-5, millest kujunes haiku. Haikai teine osa koosnes kahest 7-silbilisest reast, mille lisas teine luuletaja. Bashō isand Tōdō Yoshitada suri 1666. aastal, Bashō oli sellest traumeeritud ja asus elama Kyotosse. 1672. aastal suundus ta elama tollasesse pealinna Edosse. Seal pühendus ta luulele, ja mõne aasta möödudes sai tuntuks oma lihtsate ja nappide luuleridadega. Varased Bashō luuletused (1662-1674) olid Teimoni koolkonnast mõjutatud, seda stiili iseloomustavad elegantsed, humoorikad vihjed klassikalisele õukonnakirjandusele, sõnamängud ja vaimukus. Edosse kolides hakkas tema luules ilmnema Danrini koolkonna mõjutusi. Sellel ajal sai temast ametlikult luuletaja, ning ta hakkas looma erinevaid luuletehnikaid, toetudes Jaapani ja Hiina klassikalisele luulele.[1]

Üks tema kuulsamaid haikusid on 1686. aasta rännakust pärinev luuletus:

ふる池や
蛙飛込
水のおと

furuike ya / kawazu tobikomu / mizu no oto

oh vana tiiki/ äkki miski sulpsatas / konn vaid sukeldus
(Uku Masingu tõlge)

Bashō elatus haikude kirjutamise õpetamisest ja haikai-õhtutel esinemistest. Viimastel eluaastatel tõmbus Bashō rohkem endasse ja püüdis hoida omaette. Bashō suri 1694. aastal pärast teadmata kõhutõbe.

Eesti keelde on Bashō luulet tõlkinud kõige rohkem Uku Masing, viimasel ajal[millal?] ka Rein Raud.

Teoseid eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jane Reichold 2008.Basho the complete haiku.Kodansha International Ltd.Tokyo

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]