George R. R. Martin

Allikas: Vikipeedia
George R. R. Martin
George R. R. Martin 2016. aasta Worldconil Helsingis
Sünninimi George Raymond Martin
Sündinud 20. september 1948 (75-aastane)
Bayonne, New Jersey, Ameerika Ühendriigid
Rahvus ameeriklane
Haridus Northwesterni Ülikool
Elukutse Kirjanik, stsenarist
Žanr Teadusulme, imeulme
Tuntud teoseid "Jää ja tule laul"
Abikaasa Gale Burnick (a. 1975 - l. 1979)
Parris McBride (a. 2011)
Koduleht
georgerrmartin.com

George Raymond Richard Martin (ka GRRM; sündinud 20. septembril 1948 New Jerseys Bayonne'is) on USA ulmekirjanik.

Ta on võitnud mitu Hugo ja Nebula auhinda. Tema kõige tuntum teos on "Jää ja tule laul", mis on inspireeritud Rooside sõjast ja "Ivanhoest".

George R. R. Martin oli noorena aktiivne koomiksite koguja ja lugeja. 1963. aasta novembris ilmus Fantastilise neliku koomiksiraamatus isegi Martini kiri toimetajale. Huvi koomiksite ja superkangelaste vastu aitas Martinil kirjanikuks saada.

Ta kirjutas 1970-ndatel lühijutte. Tema esimene jutt, mis kandideeris Hugole ja Nebulale, oli "With Morning Comes Mistfall", mis avaldati ajakirjas Analog 1973. aastal. Raamat ei võitnud kumbagi auhinda, aga Martin ütles, et tema jaoks on suur asi ka olla koos Hugo ja Nebula auhinna "kaotajatega".

1991. aastal hakkas ta kirjutama juttu, millest hiljem kujunes välja "Jää ja tule laul". Sellel on kokku arvatavasti seitse osa. Esimene osa "Troonide mäng" avaldati 1996. See sai kriitikutelt ja kirjanikelt palju kiitust. Aastal 2007 teatati, et HBO on ostnud terve sarja filmimisõigused. Plaan on, et üks hooaeg sisaldab ühe raamatu jagu materjali.

Martin osaleb sageli ulmehuviliste kokkutulekutel ja on lugejatele kergesti kättesaadav. Tal on head suhted oma fänniklubiga "Brotherhood without Banners". 2006. aasta detsembri seisuga oli fänniklubis üle 1000 liikme.

Martin on tugevalt vastu fännikirjandusele, milles fännid kirjutavad oma lugusid teiste kirjanike tegelastega. Martini meelest on see kirjaniku autoriõiguste rikkumine ja halb viis algajatele kirjanikele oma kirjaoskuse arendamiseks. Ta ei anna kellelegi luba kasutada oma intellektuaalset omandit fännikirjanduses.

13. juulil 2009 külastas George R. R. Martin Tallinna.

Eesti keeles ilmunud jutud[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti keeles ilmunud romaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]