Dreiherrnspitze

Allikas: Vikipeedia
Dreiherrnspitze
Mäetipp vaadatuna lõunast
Mäetipp vaadatuna lõunast
Kõrgus 3499
Asukoht Tirooli ja Salzburgi liidumaad Austrias
Lõuna Tirool Itaalias
Ahelik, mäestik Kõrg-Tauern
Suhteline kõrgus 559
Koordinaadid 47° 4′ 12″ N, 12° 14′ 22″ E
Dreiherrnspitze (Austria)
Dreiherrnspitze

Dreiherrnspitze (itaalia: Picco dei Tre Signori) on mägi Austria Salzburgi ja Tirooli (s.o. Ida-Tirooli) liidumaade ning Itaalia Lõuna Tirooli vahelises kolmikpunktis. See on Kesk-Ida-Alpide ja Alpide peaaheliku Kõrg-Tauerni mäestiku Venedigeri rühma osa.

Dreiherrnspitze u 1890. aastal, koos Lahneri liustikuga

Nimi tuleneb asjaolust, et 1271. aastal Tirooli Meinhardiinide dünastia jagunemisel külgnesid tipus Tirooli krahvide territooriumid ja Görzi krahvide Ida-Tirooli valdused Salzburgi peapiiskoppide maadega.

Tippu iseloomustavad selle järsud kaljupinnad kirdes, mida ümbritsevad arvukad liustikud. Esimene mäkketõus on dokumenteeritud aastast 1866.

Paiknemine[muuda | muuda lähteteksti]

Mäge ümbritsevad liustikud. Põhjas, kirdekülje jalamil on tugevalt räsitud Krimmler Kees oma sakiliste jäälangustega. Idas ja lõunas asub Umbalkees, mis ulatub kõrguseni 3400 m; läänes on Lahner Kees, mis ulatub tipupiirkonda. Naabertipud on Umbalköpfl, 600 m eemal silmapaistvast idaharjast (3426 m), ja veel 1000 m idas Lääne-Simonyspitze (3481 m), mis on saanud nime Austria Alpide-uurija ja geograafi Friedrich Simony järgi. Roßhufkammi seljandikul edelas, u. 2200 m eemal on Hoher Roßhuf (3199 m). Piki Tauerni peaaheliku loodeseljandikku (Tauernhauptkamm) asub Grasleitenkopf (2954 m). Lähimad olulised asulad on Kaserni küla, 9 km edelas (linnulennult) Lõuna-Tirooli Ahrntali orus. Samuti 9 km kaugusel, ehkki kagus on Austria Hinterbichli küla Prägrateni lähedal Virgentali orus.