Dūriai

Allikas: Vikipeedia
Dūriai
Valgla maad Leedu
Väljavool Žežiebra
Pindala 2,782 km²
Pikkus 5,6 km
Laius 1,6 km
Keskmine sügavus 4 m
Suurim sügavus 23 m
Koordinaadid 55° 15′ 11″ N, 25° 23′ 51″ E
Dūriai (Leedu)
Dūriai

Dūriai on järv Leedus Molėtai rajoonis. Järv asub Molėtai linnast kaks kilomeetrit loode pool merepinnast 146,6 meetri kõrgusel ja kuulub Nemunase vesikonda. Järve kaldad on enamasti kõrged ja seal asuvad põllud ning aasad, loodes ja läänes on kaldad kohati ka soostunud. Järves on üks saar pindalaga 0,18 ha. Väljavooluks on Žežiebra oja.

Kaldad on valdavalt madalad ja soostunud, põhjakallas on kõrgem. Kallastel asuvad mitmed metsad, põllud, aasad ja juurviljaaiad. Järve põhja katab madalamas osas liiv, lõunaosas ka turvas. Sügavamas osas katab järve põhja sapropeeliga segunenud aleuriit.

Järve kallastel asuvad Levaniškiai, Antadūrė, Bimbiriai, Pečiuliai, Ažubaliai, Pakubėtiškiai I ja Kampai külad. Ka paiknevad selle kallastel Krivitiškiai ja Kampai linnamäed.[1]

Kaldajoone pikkus on 18,13 kilomeetrit. Järves elab kolmteist liiki kalu: (linask, haug, latikas, koger, ahven, viidikas, kiisk, särg, nurg, hink, säinas, luts ja roosärg).[2]

Järve nimi on tuleneb tõenäoliselt tüvest dura, dūra, duras, mis tähendab teslit või raudotsaga vaia.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dūriai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 217 lk.
  2. Dūriai. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 1 (A-Grūdas). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. 471 lk.
  3. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. 97-98 lk. – Vilnius: Mokslas, 1981