Cornelius Castoriadis

Allikas: Vikipeedia
Cornelius Castoriadis (1990)

Cornelius Castoriadis (kreeka keeles Κορνήλιος Καστοριάδης) (11. märts 192226. detsember 1997) oli Kreeka-Prantsuse filosoof, majandusteadlane ja psühhoanalüütik. Raamatu "L'Institution imaginaire de la société" ("Ühiskonna imaginaarne korraldus") autor, ühenduse Socialisme ou Barbarie kaasasutaja ja autonoomia filosoof.[1]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Castoriadis sündis Konstantinoopolis ja kolis hiljem Ateenasse. Huvi marksismi vastu algas tal juba 13-aastaselt. 1941. aastal astus ta Kreeka Kommunistlikku Parteisse, millest lahkus aasta pärast, et saada aktiivseks trotskistiks. 1944. aastal kirjutas ta oma esimesed esseed sotsiaalteadustes ajakirjas Archeion Koinoniologias kai Ethikes ('sotsioloogia ja eetika arhiiv'). Pärast Ateena Ülikooli lõpetamist politoloogias, majanduses ja õiguses läks ta Prantsuse Instituudi stipendiumiga õppima Pariisi.

1980. aasta kirjutises "Devant la guerre" ("Sõjaga silmitsi") väitis ta, et Venemaa on saanud üheks suurimaks sõjaliseks jõuks maailmas. Et mahajäänud tsiviilmajanduse tingimustes sõjalist võimsust säilitada, ei saa Nõukogude Liit enam olla ainupartei bürokraatia valitsetav riik, vaid nn stratokraatia ehk militaarriik, mida valitseb tsiviilsektorist lahutatud iseseisev, ekspansionistlike plaanidega militaarsektor. Seetõttu puudub Venemaal sisemine klasside vaheline dünaamika, mis võiks viia sotsiaalsele revolutsioonile. Muutused saavad tulla ainult välisest sekkumisest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]