Conan O'Brien

Allikas: Vikipeedia
Conan O'Brien

Conan Christopher O'Brien (sündinud 18. aprillil 1963) on Ameerika Ühendriikide saatejuht ja humorist.

Ta sai kuulsaks NBC sarisaate "Late Night with Conan O'Brien" juhina aastatel 19932009.

Pärast Jay Leno lahkumist juhtis ta sarisaadet "The Tonight Show", mis püsis eetris 1. juunist 2009 kuni 22. jaanuarini 2010. Enne seda oli ta olnud sarisaate "Saturday Night Live" ja joonissarja "Simpsonid" stsenarist.

Sünd ja õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

O'Brien sündis Massachusettsi osariigis Bostonis iiri päritolu perekonnas. O'Brien lõpetas Brookline Keskkooli ja 1981. aastast õppis ajalugu Harvardi Ülikoolis. Õpingute ajal oli ta ajakirjanik kohalikus huumoriajakirjas Harvard Lampoon. Lühikest aega oli ta trummar bändis The Bad Clams.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta kaks aastat Los Angeleses komöödiasarja "Not Necessarily the News" stsenaristina. 1988. aastast töötas ta kolm aastat USA sketšisarja "Saturday Night Live" stsenaristina ja kirjutas ka ise mitu originaalsketši.

Aastatel 19911993 töötas ta joonissarja "Simpsonid" stsenaristi ja produtsendina; täpsemalt oli ta vaid 4 osa tiitrites märgitud stsenaristiks või kaasstsenaristiks, küll aga oli kõigi "Simpsonite" 4. ja 5. hooaja osade produtsent.

1993. aastal võttis ta vastu pakkumise asendada David Lettermani saatefrantsiisis "Late Night Show". Sellele kohale jäi ta aastani 2009 – seega kokku 16 aastaks.

2009. aastal 1. juunil asus ta juhtima saadet "The Tonight Show", mille endine saatejuht Jay Leno siirdus tegema omaenda hilisõhtust saadet. "Late Night Show" saatejuhiks sai O'Brieni asemel Jimmy Fallon.

2010. aasta alguses olid O'Brieni saate vaatajanumbrid kasinad ning NBC kanali juhid otsustasid nihutada Jay Leno saate eetriaja poole tunni võrra edasi paremale ajale, "The Tonight Show" asemele – lükates sellega nii O'Brieni kui ka Falloni eetrisoleku hilisemale ajale. O'Brien sellega ei leppinud, kuna ta ei soovinud rikkuda neljakümnestele mõeldud "The Tonight Show" ja "Late Night Show" formaati. 22. jaanuaril 2010 oli eetris saate "The Tonight Show With Conan O'Brien" viimane osa.

Pärast O'Brieni lahkumist NBC kanalist sai ta kaabeltelevisiooni kanali TBS palgale. 8. novembril 2010 läks eetrisse Conan O'Brieni uus jutusaade "Conan", mida on näidatud ka eesti telekanalites.

Stiil[muuda | muuda lähteteksti]

Saatejuhina sai O'Brien tuntuks energilise ja spontaanse esinemisstiiliga. Tema korduvateks iseloomulikeks võteteks kujunesid dramaatilised teesklused, kuulsuste matkimine, piinlikud pausid ja vastused, juuste ja peanaha liigutamine ning pintsaku pidev lahti- ja kinninööpimine. Sageli tegi ta nalja oma soengu, kahvatu naha ja pikkuse üle ning suhtles aktiivselt publikuga.

Conan O'Brien on muuhulgas nalja visanud oma sarnasuse üle Soome presidendi Tarja Halosega, kellega ta käis ka Soomes kohtumas, tehes reisist sarisaates "The Late Night With Conan O'Brien" tunnise erisaate.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

O'Brienil oli suhe näitleja Lisa Kudrow'ga, kellega ta katkestas suhted pärast saatejuhi koha vastuvõtmist New Yorgis. 2000. aastal tutvus ta Ann Lisa Powelliga, kellega ta poolteist aastat hiljem 2002. aastal abiellus. Neil on tütar Neve (2003) ja poeg Beckett (2005).

Külalisesinemised[muuda | muuda lähteteksti]

5. hooaja osas "Bart saab kuulsaks" mängis ta iseennast Bart Simpsonit intervjueerimas. See juhtus siis, kui talle oli tehtud ettepanek asendada David Lettermani, kuid temaga polnud veel lepingut sõlmitud. O'Brien uskus, et ajaks, mil see osa eetrisse jõuab, on tema sõu juba tühistatud – tegelikult jooksis see ajavahemikus 1993–2009 kokku 16 aastat.

Ta on esinenud kolm korda "South Parkis": 1999. aastal filmis "South Park: suurem, pikem ja lõikamata", kus tema häält tegi Brent Spiner, 2006. aastal osas "Kas puudega inimesed lähevad põrgusse?" ja 2009. aastal osas "Kalapulgad" – neis kahes luges ta oma rollid ise sisse.

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]