Carl Georg Thal

Allikas: Vikipeedia

Carl Georg Thal (2. august 1786 Urvaste9. jaanuar 1854 Rakvere) oli eesti orelimeister.

Carl Georg Thal käis 1804 Kambjas leeris.

Ta töötas Põltsamaa köstrina. Sel ajal (1816) abiellus ta Catharina Sophia Sonnemanniga Kolga-Jaanist. Viiest lapsest esimene sündis Põltsamaal.

Järgnevalt töötas ta Paide köstrina. Seal ehitas ta paljudele ümbruskonna kirikutele (Ambla, Türi, Järva-Peetri, Torma) ja koolidele oreleid. Tema pille leidus ka kaugemal: Pärnus, Audrus ja Kuressaares. Terviklikul kujul on neist säilinud vaid Audru kiriku orel. Thali orelid olid ühe manuaaliga, osa vaid positiivid, osa ka pedaaliga. Tema orelite vilede mensuurid olid väga isikupärased.

Pärast Tallinna Oleviste kiriku põlemist 1820 pidas kogudus jumalateenistusi Suurgildi saalis, kuhu oreli seadis kokku just Carl Georg Thal. See pill on kahe manuaali ja 16 registriga ning suures osas kokku seatud teiste orelite osadest.

Thalide oreleid on leidunud ka Sangastes, Kanepis, Simunas, Maarja-Magdaleenas ja mujal. Uurimistöö praeguses faasis ei ole võimalik kindlalt määratleda, millise Thali tehtud milline pill oli.

Pärast abikaasa surma lahkus ta Paidest ja asus elama Rakverre.

Carl Georg Thal maeti Rakvere kalmistule.

Tema maine vara pandi üksikasjalikult kirja ja müüdi maha sama aasta 31. märtsil ja 1. aprillil. Pärandi hulgas olnud orelidetailid ostis ära Hans Holm, kes oli Tõrma koolmeister ja ehitas ka oreleid.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Carl Georg Thali isa oli köster ja orelimeister Carl Johann Thal.

Carl Georg Thali vanaisa oli köster ja kirjamees Hans Thal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]