Capilla posa

Allikas: Vikipeedia
Capilla posa Calpani Assisi Franciscuse kloostri müüri põhjanurgas
Capilla posa Huejotzingo kloostris

Capilla posa on väike nelinurkne võlvitud kabelitaoline ehitis, mis on iseloomulik 16. sajandi Uus-Hispaania kloostrikompleksidele. Sellele on iseloomulik suur kaarava ühel või kahel küljel ja ehitist kroonib püramiidikujuline katus, fassaad on sageli kaunistatud raiddekooriga. Capillas posas paiknesid mitmekaupa müüriga ümbritsetud kloostriõue ehk aatriumi müüriservades ja neis eksponeeriti pühakukujusid.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Nende kabelite arhitektuuriline lahendus ja dekoor olid omased ainult Uus-Hispaaniale, kusjuures dekoor oli sageli loodud kohalike meistrite poolt ja kombineeris stiilit vallutuseelse mehhiko kunsti ja barokkstiili jooni. Parimad näited sellest on kabelid Huejotzingo ja Calpani kloostrites Pueblas, kus kabelite skulptuurid järgivad keskaja ja renessansi esteetilist kaanonit, kuid on loodud kohalike kiviraidurite iseloomulikus selgejoonelises madalreljeefis (tequitqui), mõjudes isegi sünkretistlikuna.[1]

Huejotzingo San Migueli kloostri neli kabelit on pühitsetud Ristija Johannesele, Jaakobus vanemale, Maarja taevaminekule ja Peetrusele ning Paulusele. Kõigi kabelite põhiplaaniks on ruut küljega 5,40 meetrit. Pääs kabelisse on läbi suure kaare, mille profileering jäljendab kloostri peaportaali, ja fassaadi kaunistab sõlmedega köiemotiiv, mis vihjab pühale Franciscusele Assisist.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]