Arutelu:Vandenõud maailma valitsemiseks

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tõstan siia välja võetud osa, millel pole vandenõudega maailma valitsemiseks eriti midagi pistmist ja mille stiil ei kannata kriitikat:

  • natsid. Selle teooria järgi on kõigi negatiivsete (või negatiivsena näidata tahetavate) sündmuste, nähtuste jne taga peidus uskumatult kurjad natsid. Tänapäeval mõjusaim argument ükskõik millise vastumeelse isiku või institutsiooni moraalseks hävitamiseks.

-- Sacerdos79 7. märts 2006, kell 10.08 (UTC)

aga tegelikult päris välja jätta ei saa - kui ei meeldi tuleks ümber refraseerida aga vandenõu mythose 1 suht suur osa on reichist põgenenud natside osalöus igattüüpi asjade ajamisel - nii tõestatult kui ka mitte tõestatult. seega tagasi tuleb panna ise asi milline peaks olema text. --makruss 7. märts 2006, kell 14.26 (UTC)

  • natsid arvatakse, et peale lüüasaamist Teise Maailmasõjas põgenesid Kolmanda Reichi võtmeisikud koos röövitud väärtustega erinevatesse riikidesse ja püüavad nüüd rahade abil Kolmanda Reichi uuesti ülesse ehitada. <-- näiteks sellien variant ?! --makruss 7. märts 2006, kell 14.32 (UTC)
Sellest aspektist võiks ja peaks muidugi teemat käsitlema, täiesti nõus Sinuga. Ainus probleem on, et praeguse lõigu mõte oli hoopis teine, kõneledes inimeste meelevaldsest natsideks tembeldamisest (a la sm Zuroffi ja kompanii tegevus olematute natside otsimisel). Võtan Sinu versiooni aluseks, Makruss, ja panen veidi ümbersõnastatult sisse. Kui kellegi on siis täiendavaid ideid parandamiseks ja täiendamiseks, on need teretulnud. -- Sacerdos79 7. märts 2006, kell 17.51 (UTC)

mnjahh see natsideks tembeldamine on teatdu juudi organite (JDL näiteks ja ei saa unustada Irguni ning Mossadit) yavaline praktika aga see vast poel selle artikli teema - kuigi lisaksin siia veel Juudi maailmakongressi asukohaga Bern, Sveits (vist oli umbes nii) millele omistatakse ka teatud pürgimusi. Provin leiutadq sõnastuse. --makruss 8. märts 2006, kell 09.51 (UTC)

Tõstsin alljärgnevad lõigud artiklist välja: --Lulu (arutelu) 24. juuni 2019, kell 12:43 (EEST)[vasta]

  • The Council Of Foreign Affairs, Bolshevism-Rosicrucianism, The Order of St. John of Jerusalem, The German Marshall Fund, The Cini Foundation, The Round Table, The Fabianists, The Venetian Black Nobility, The Mont Pelerin Society, Hellfire Clubs, Royal Institute for International Affairs (RIIA)
  • 300 Group [chrome-extension://gbkeegbaiigmenfmjfclcdgdpimamgkj/views/app.html John Couleman, "300 komitee"]
  • Natsionaalsotsialistid. Arvatakse, et pärast lüüasaamist Teises maailmasõjas põgenesid Kolmanda Riigi võtmeisikud koos röövitud väärtasjadega erinevatesse riikidesse ja püüavad nüüd neid varasid kasutades kehtestada Adolf Hitleri tõotatud tuhandeaastast natsionaalsotsialistlikku riiki.
  • Atlantistid ja Euraaslased, teooria ajaloolistest geopoliitilistest suunitlustest maailmavalitsemisele, mille põhipunktideks on maailmavõimu saavutamise kas meritsi või maismaad kasutades. Atlantistide esimesed esindajad olid mereriigid Foiniikia ja Kartaago, Euraaslaste ehk mandrilaste esindaja oli aga Rooma riik, kes teostas maailmavallutamise plaani maismaa-alasid vallutades ning oma riigi piire mööda maismaad laiendades. Uuemal ajal on Atlantistide suunitluste elluviijad endine mereriik Suurbritannia ning nn. "saareriik" Ameerika Ühendriigid. Suurbritannia nagu ka Foiniikia kasutas oma tegevuses merekaubandust ning rannaäärsete piirkondade koloniseerimist ning ühendamise aluseks oli vastastikune majanduslik kasu.

Euraasliku maailmavalitsemise liini esindajad olid Venemaa Keisririik, Saksa Keisririik ning Austria-Ungari keisririik. Atlantismi iseloomustab individualism, demokraatia, mille vastu Euraaslusia liikumisel on autoritaarne riigikorraldus, süsteemi hierarhiline ülesehitus, kogukonnahuvid ja rahvuslik-riiklikke põhimõtete ülesus individualismi ja majanduslike huvide üle.




Kas siin räägitakse vandenõudest või vandenõuteooriatest? Adeliine 30. märts 2015, kell 04:19 (EEST)[vasta]

Hea küsimus. See artikkel peaks rääkima vandenõuteooriatest, see tähendab, et kõik nende teooriate ja teoreetikute väited peaksid olema tingivas kõneviisis. --Lulu (arutelu) 24. juuni 2019, kell 12:43 (EEST)[vasta]