Arutelu:Rullnokk

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest me saame siin rääkida rullnoka mõistest, mitte rullnokkadest enestest. Andres 25. jaanuar 2007, kell 19:19 (UTC)

Kas inglisekeelne sõna chav on eestikeelde tõlgitav kui rullnokk?--Celldwellcius 29. mai 2007, kell 15:23 (UTC)
Võib-olla mõnel juhul on, aga mõisted tuleks eraldi hoida. Rullnokad on Eesti nähtus. Andres 29. mai 2007, kell 23:11 (UTC)

erapooletu ja tasakaalustatud sõnastus[muuda lähteteksti]

Rullnokale on iseloomulik intellektuaalne piiratus, jõhker kõnepruuk ning
sallimatus endast erinevate suhtes, tihti ka (kolka)patriotism,
mis seisneb peamiselt sallimatuses mitte samas alevis,
linnas või riigis elavate inimeste vastu.

pigem:

  • lünklik ja puudulik haridus
  • pärit nõrga maj. taustaga perest
  • ???

samamoodi on tasakaalustamatta minu poolt lisatud piltide allkirjad -- suwa 8. juuli 2007, kell 17:48 (UTC)


Varasem redaktsioon:

Stereotüüpne rullnokk on noor mees enamasti 16 kuni 25 aastat vana, kannab spordiriideid (mitte lihtsalt sportlikke; nimetus ongi tuletatud moekalt kumeraks koolutatud nokaga pesapallimütsist), eelistades tuntud kaubamärke, hindab kõrgelt uusi kalleid aga mitte stiilseid sõiduautosid (eelistatud margiks BMW). Elustiili juurde kuulubki enda rikkuse eksponeerimine, mida tehakse aga üli-primitiivselt, näiteks kandes koos spordirõivastega rohkelt kuldehteid (massiivseid klotsersõrmuseid, kaela- ja käekette) või rääkides väga avalikus kohas väga kõva häälega uusima mudeli mobiiltelefoniga, mida aga kasutatakse üldjuhul ainult kohtumiste kokkuleppimiseks. Harrastusteks on pidutsemine, alkohol, kampadesse kogunemine, valju muusika (eriti trancei ja süldi {Meie Mees, Smilers jne.}) kuulamine, autodega ringi kihutamine, kiirendusvõistlused, aga ka kaklemine (viimane pigem teleseriaalides kui tegelikus elus). Rullnoka lemmikaastaaeg on suvi, mida sisustatakse üliaktiivse vabaõhufestivalide ja suvetuuride külastamisega, vaieldamatuks lemmikuks kahtlemata Õllesummer, 1990. aastatel Pühajärve Beach Party ("Petsil on BMW..., viib meid jälle Pühajärvele..." {Smilers}). Rullnokale on iseloomulik intellektuaalne piiratus, jõhker kõnepruuk ning sallimatus endast erinevate suhtes. Siit tulenevalt ka primitiivne (läbimõtlematu, põhjendamatu) rassism. Rullnokkade juures võibki täheldada teatud läbimõtlemata poliitilist joont. Rullnokk on alati parempoolne (mitte kunagi vasakpoolne), alati lojaalne, alati primitiivselt (kolka)patriootlik, mis seisneb peamiselt sallimatuses võõraste (mitte samas alevis, linnas, riigis, mitte samal saarel {näit. Saaremaal, Hiiumaal} elavate inimeste) vastu. Samasuguse elustiili esindajaid nimetatakse vahel ka jõmmideks või ossideks. Viimane sõna tuleneb oletatavasti autode tuunijate seas hinnatud detaile (valuveljed jms) tootva firma O·Z Racing nimest.

Andres 8. juuli 2007, kell 18:32 (UTC)

Varasem redaktsioon:

Mida rohkem rullis mütsinokk, seda vingem

Rullnokkadeks nimetatakse teatud elustiili (või isegi subkultuuri) esindajaid 1990. aastate ja 21. sajandi alguse Eestis – väljakutsuva käitumisega noormehed, keda huvitavad peamiselt autod ja pidutsemine. Nimetus on tuletatud kumeraks koolutatud nokaga pesapallimütsist. Rullnokad ei ole üldiselt seotud ühegi kindla ühiskonnaklassiga, neid võib leida nii jõukate kui tagasihoidlikul järjel perede järeltulijate seast.

Tüüpiline rullnoka auto

Stereotüüpne rullnokk on noor mees, enamasti 16 kuni 25 aastat vana, kannab peaaegu eranditult spordiriideid, eelistades tuntud kaubamärke; hindab kõrgelt autosid (eelistatud margiks BMW, Audi, Opel). Kantakse rohkelt kuldehteid (massiivseid klotsersõrmuseid, kaela- ja käekette); oma staatust püütakse demonstreerida ka muude kallite aksessuaaridega nagu näiteks uusima mudeli mobiiltelefon, millega räägitakse demonstratiivselt valjuhäälselt.

Rulllnokkade harrastusteks on pidutsemine, enamasti alkohol, erandina kanep, narkootikumid, kampadesse kogunemine, valju muusika (eriti trancei, dnb ja hardstylei) kuulamine, autodega ringi kihutamine, kiirendusvõistlused, vahel ka kaklemine. Rullnoka lemmikaastaaeg on suvi, mida sisustatakse aktiivse vabaõhufestivalide ja suvetuuride külastamisega, vaieldamatuks lemmikuks Õllesummer, 1990. aastatel Pühajärve Beach Party.

Rullnokale peetakse iseloomulikuks intellektuaalset piiratust, jõhkrat kõnepruuki ning sallimatust endast erinevate suhtes, tihti ka (kolka)patriotismi, mis seisneb peamiselt sallimatuses mitte samas alevis, linnas või riigis elavate inimeste vastu.

Samasuguse elustiili esindajaid nimetatakse vahel ka jõmmideks või ossideks. Viimane sõna tuleneb oletatavasti autode tuunijate seas hinnatud detaile (valuveljed jms) tootva firma O·Z Racing nimest.

Rullnoka mõiste tõi laiemasse kasutusse ajakirjandus. Eriti tuntuks sai see sõna rahva seas 2001. aastal Kanal 2 huumorisaatest Wremja (stsenaristid Mart Juur ja Andrus Kivirähk), kus näitlejad Jan Uuspõld ja Dan Põldroos mängisid karikeeritult kahte rullnokka (Aivar Saan ja Peeter Kelk ehk Aiku ja Pets).

2006. aastal valmis Rasmus Merivool Tallinna Ülikooli filmi ja video õppetooli lõputööna lühimängufilm "Tulnukas", mille peategelasteks on rullnokad.

Andres 15. juuli 2007, kell 11:43 (UTC)

See pole just eriti objektiivne artikkel, peaks mainima.

"...hindab kõrgelt uusi kalleid aga mitte stiilseid sõiduautosid (eelistatud margiks BMW)."
See kindlasti objektiivne väide pole. Rullnoka huvi ongi just see "stiilne", aga isemoodi küsimus on, et kelle jaoks stiilne... Jürka 20. oktoober 2007, kell 19:37 (UTC)
Kuidas saaks sõnastust parandada? Andres 20. oktoober 2007, kell 20:38 (UTC)

Varasem redaktsioon:

Mida rohkem rullis mütsinokk, seda vingem

Rullnokkadeks nimetatakse teatud elustiili (või isegi subkultuuri) esindajaid 1990. aastate ja 21. sajandi alguse Eestis.

Stereotüüpne rullnokk on noor mees enamasti 16 kuni 25 aastat vana, kannab spordiriideid (mitte lihtsalt sportlikke; nimetus ongi tuletatud moekalt kumeraks koolutatud nokaga pesapallimütsist), eelistades tuntud kaubamärke, hindab kõrgelt uusi kalleid aga mitte stiilseid sõiduautosid (eelistatud margiks BMW).

Tüüpiline rullnoka auto

Elustiili juurde kuulubki enda rikkuse eksponeerimine, mida tehakse aga üli-primitiivselt, näiteks kandes koos spordirõivastega rohkelt kuldehteid (massiivseid klotsersõrmuseid, kaela- ja käekette) või rääkides väga avalikus kohas väga kõva häälega uusima mudeli mobiiltelefoniga, mida aga kasutatakse üldjuhul ainult kohtumiste kokkuleppimiseks. Harrastusteks on pidutsemine, alkohol, kampadesse kogunemine, valju muusika (eriti trance'i ja süldi {Meie Mees, Smilers jne.}) kuulamine, autodega ringi kihutamine, kiirendusvõistlused, aga ka kaklemine (viimane pigem teleseriaalides kui tegelikus elus). Rullnoka lemmikaastaaeg on suvi, mida sisustatakse üliaktiivse vabaõhufestivalide ja suvetuuride külastamisega, vaieldamatuks lemmikuks kahtlemata Õllesummer, 1990. aastatel Pühajärve Beach Party ("Petsil on BMW..., viib meid jälle Pühajärvele..." {Smilers}). Rullnokale on iseloomulik intellektuaalne piiratus, jõhker kõnepruuk ning sallimatus endast erinevate suhtes. Siit tulenevalt ka primitiivne (läbimõtlematu, põhjendamatu) rassism. Rullnokkade juures võibki täheldada teatud läbimõtlemata poliitilist joont. Rullnokk on alati parempoolne (mitte kunagi vasakpoolne), alati lojaalne, alati primitiivselt (kolka)patriootlik, mis seisneb peamiselt sallimatuses võõraste (mitte samas alevis, linnas, riigis, mitte samal saarel {näit. Saaremaal, Hiiumaal} elavate inimeste) vastu. Samasuguse elustiili esindajaid nimetatakse vahel ka jõmmideks või ossideks. Viimane sõna tuleneb oletatavasti autode tuunijate seas hinnatud detaile (valuveljed jms) tootva firma O·Z Racing nimest.

Rullnoka mõiste tõi laiemasse kasutusse ajakirjandus. Eriti tuntuks sai see sõna rahva seas 2001. aastal Kanal 2 huumorisaatest Wremja (stsenaristid Mart Juur ja Andrus Kivirähk), kus näitlejad Jan Uuspõld ja Dan Põldroos mängisid karikeeritult kahte rullnokka (Aivar Saan ja Peeter Kelk ehk Aiku ja Pets).

2006. aastal valmis Rasmus Merivool Tallinna Ülikooli filmi ja video õppetooli lõputööna lühimängufilm "Tulnukas", mille peategelasteks on rullnokad.

Välislingid[muuda lähteteksti]

Andres 21. oktoober 2007, kell 09:41 (UTC)


Rullnokale on iseloomulik intellektuaalne piiratus, jõhker kõnepruuk ning sallimatus endast erinevate suhtes. Siit tulenevalt ka primitiivne (läbimõtlematu, põhjendamatu) rassism. Rullnokkade juures võibki täheldada teatud läbimõtlemata poliitilist joont. Rullnokk on alati parempoolne (mitte kunagi vasakpoolne), alati lojaalne, alati primitiivselt (kolka)patriootlik, mis seisneb peamiselt sallimatuses võõraste (mitte samas alevis, linnas, riigis, mitte samal saarel {näit. Saaremaal, Hiiumaal} elavate inimeste) vastu. Kes selle kirjutas, mingi tüüpiline piiratud karvane?


Ossideks kutsuti Ida-Saksamaal elavaid inimesi, kes oma läänenaabritest olid vaesemad ja halvemate elukommetega. Saksa keeles on ost ida. Lääne-sakslasi kutsuti wessideks.

Keegi oli siinse etümoloogia asemele kirjutanud sellise jutu. Andres 27. mai 2008, kell 18:35 (UTC)

"Osside" kohta oli siin nii:

Viimane sõna tuleneb oletatavasti autode tuunijate seas hinnatud detaile (valuveljed jms) tootva firma O·Z Racing nimest.

Andres 30. jaanuar 2011, kell 19:59 (EET)[vasta]


Ma ei kujuta ette, mida selle artikliga tegema peaks. Asi on iseenesest artiklivääriline, kuid see siin on praegu täielik originaaluurimus ja kellegi isiklikud seisukohad. Sellise teema kohta pole mitte mingisugust autoriteetset allikat.--WooteleF 11. august 2011, kell 14:43 (EEST)[vasta]


Vastava subkultuuri esindajaid oli ka venelaste hulgas. Neid vist kutsuti dressinimesteks. Velirand (arutelu) 12. aprill 2016, kell 15:02 (EEST)[vasta]