Arutelu:Roland Uibo

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin oli enne niisugune tekst:

Roland Uibo (3. juuni 19217. märts 1951) oli veskimees ja Eesti metsavend.

Roland oli pärit suurest perest, sündides pere kolmanda lapsena. Rolandil oli kolm venda ja kolm õde. Tal olid õed Taimi, Lehte ja Õie, ning vennad Maano, Heindrich ja Kalju. Roland sündis Sakudis, Misso vallas metsavahi talus, sest tema isa oli Sakudi metskonna metsavaht.

Kui ta oli maakooli lõpetanud astus ta Väimela Põllumajanduskooli, mille lõpetas 1938. aastal. Kui algas II maailmasõda ja venelased Eestist lahkusid ning sakslased sinna tulema hakkasid, mindi koos sõpradega vaatama, milline on olukord Missos. Missos tekkis neil julgeolekumeestega tulevahetus, mille käigus üks mees olevat saanud haavata.

1941. aastal abiellus Roland Elliga ja sõja ajal 1943. aastal mobiliseeriti Roland Saksa armeesse ja saadeti väljaõppele Pärnusse, seal sai temast autojuht. Sakslaste taandumise ajal põgenes Roland koju, Võrumaale. Seal elas ta edasi abikaasaga Pulli talus. Rolandi isa tervise halvenedes läksid nad elama taaskord Sakudisse ja Roland pandi Sakudi metskonna ülemaks. 1947. aastal sündis Rolandil ja Ellil tütar, kellele pandi nimeks Kersti. Läks natuke aega mööda, kuni koliti ära Möldri veskisse, kus Roland hakkas tegema veskitööd. Neile olid abiks Lätist põgenenud perekond, sest nemad tundsid veskitööd paremini. Peale paariaastast tööd veskis leidis Roland töökoha Laanemäe veskis, kuhu mindi edasi elama. Peale seda mindi elama veel ka Härma veskisse.

1951. aasta jaanuari päeval, kui Roland oli haige ja palavikus, tuli Rolli vend Kalju ja ütles, et kõiki kes 1941. aastal Misso tulevahetuses osalesid on arreteeritud. Ta ei jõudnud juttu lõpetadagi, kui juba tulid valgetes määrdunud kasukates julgeolekumehed tuppa ja küsisid: "Kus on Uibo"? Roland oli jõudnud minna teise tuppa varju. Aga koos julgeolekumeestega tuli tuppa ka Rolli koer, kes läks oma peremehe juurde saba liputades. Ja nüüd leidsidki julgeolekulased Rolandi üles. Ta tiriti välja ja üks lõi püstoli päraga vastu otsmikku nii et tal hakkas verd jooksma. Roland viidi Vastseliina vanglasse. Umbes kuu aja pärast, kui Rolandi abikaasa Elli teda külastama läks tahtis Rolli, et ta tooks kaasa pudeli viina. Koos oma kongikaaslastega tahtsid nad valvuri täis joota ja ise minema põgeneda. Nii ka tehti. Valvur joodeti viina täis ja pandi kongi. Roland koos mõne kongikaaslasega põgenes. Roland käis mööda sugulasi end varjamas, kuni Saika metsavendade salk ja Rolandi sõber August Kuus tema põgenemisest teada sai ja nii haktai temaga siis sidet otsima, et varju pakkuda punkris. Selleks kasutati Evald Keiri, kes leidiski Rolandi üles.

Nii sai ka Rolandist metsavend. Ta kuulus suurde metsavendade salka, mis oli 8 meheline. Saika punkris varjasid ennast veel peale Rolandi Tullus Lembit, Pild Raimund, Tomba Rudolf, Keir Evald, Kuus August, Vähi Richard, Visk Voldemar ja Tomba Rudolf. Punker asus Saika metsas kõrgendiku peal. Metsavendade seas oli Rolandil hüüdnimeks "Rolli".

Varsti saadi aga Rolandist ja teistest metsavendadest Saikal teada ja neile korraldati 7. märtsil haarang. Umbes kella 10 ajal hakkas metsast kostuma püssipauke ja automaadi valanguid lähedal asuvatesse küladesse. Lahing oli Vastseliina ja Misso kandi üks verisemaid, see kestis üle 2 tunni. Lahigu käigus langesid metsavennad Tullus Lembit, Tomba Rudolf, Visk Voldemar, Keir Evald ja Pild Raimund. Lahingu lõppedes oli järele jäänud vaid kolm metsavenda. Need olid Roland, August ja Richard. Neil õnnestus ühest küljest läbi murda ja põgenema saada. Paraku saadi umbes paarisaja meetri tagant Rolandile pihta.

Roland koos teiste langenud metsavendadega viidi Vastseliina julgeoleku kuuri omastele tuvastamiseks. Rolandit käis vaatama tema vend Maano, kuid ta ei julgenud tunnistada, et see tema vend on, kartes Siberisse saatmist. Paari päeva pärast viidi metsavennad Vastseliina surnuaiast umbes 100 meetri kaugusele väikesele teele julgeoleku lasketiiru taha sooniidule. Seal kaevati neile ühishaud ja maeti maha. Palju kordi on räägitud ka nende metsameeste üleskaevamisest.

Nendele kuuele metsavennale avati 2007. aastal jaanipäeval ausammas ning Roland Uibo ja Evald Keiri pildid on üleval Võrumaa muuseumis.

Välislingid[muuda lähteteksti]

Andres 18. veebruar 2009, kell 18:21 (UTC)