1939. aastal Poolasse tunginud Saksa väeüksuste loend

Allikas: Vikipeedia
Vägede asetus 1939. aasta 31. augusti seisuga

1. septembril 1939. aastal Poolasse tunginud Saksamaa väeüksuste detailne nimekiri.

Sissetungiks Poolasse (koodnimi Fall Weiss) olid Saksa väed jaotatud väegruppi Nord (3. ja 4. armee), väegruppi Süd (8., 10. ja 14. armee) ning Slovakkia armeegruppi Bernolák.


Väegrupp Süd[muuda | redigeeri lähteteksti]

Väegrupp Süd: kindral Gerd von Rundstedt[1]

  • Reserv: jalaväekindral R. von Schobert
    VII korpus
    27. jalaväediviis
    68. jalaväediviis: oberst Braun
    XXII korpus
    62. jalaväediviis: kindralmajor Keiner
    213. jalaväediviis: kindralmajor de l'Homme de Courbiere
    221. jalaväediviis: kindralleitnant Pflugbeil
    239. jalaväediviis: kindralmajor Neuling
    1. mägidiviis: kindralmajor Kübler


  • Lennuvägi:
    4. õhulaevastik: lennuväekindral Löhr
    2. lennuväedivisjon: kindralmajor Loerzer
    7. lennuväedivisjon: kindralmajor Student
    eriotstarbeline lennuväejuhatus: kindralmajor von Richtofen


  • 14. armee: kindraloberst Wilhelm List
    VIII korpus: jalaväekindral Busch
    8. jalaväediviis: kindralleitnant Koch
    28. jalaväediviis: kindralleitnant von Obstfelder
    5. tankidiviis: kindralleitnant von Vietinghoff
    XVII korpus: jalaväekindral Kienitz
    2. tankidiviis: kindralleitnant Veiel
    44. jalaväediviis: kindralleitnant von Schubert
    45. jalaväediviis: kindralleitnant von Materna
    XVIII korpus: jalaväekindral Baier
    2. mägidiviis: kindralleitnant Feurstein
    3. mägidiviis: kindralmajor Dietl
    4. kergediviis: kindralmajor Hubicki
    7. jalaväediviis: kindralmajor Ott
    XXII korpus: jalaväekindral von Kleist


  • 10. armee: suurtükiväekindral von Reichenau
    IV korpus: jalaväekindral Schwedler
    46. jalaväediviis: kindralmajor von Hase
    XI korpus: suurtükiväekindral Leeb
    19. jalaväediviis: kindralleitnant Schwantes
    31. jalaväediviis: kindralleitnant Kaempfe
    XVI motoriseeritud korpus: ratsaväekindral Hoepner
    14. jalaväediviis: kindralleitnant Weyer
    1. tankidiviis: kindralleitnant Schmidt
    3. kergediviis: kindralmajor Kuntzen
    XV motoriseeritud korpus: jalaväekindral Hoth
    2. kergediviis: kindralleitnant Stumme
    4. jalaväediviis: kindralmajor Hansen
    XIV motoriseeritud korpus: jalaväekindral Wietersheim
    4. tankidiviis: kindralleitnant Reinhardt
    1. kergediviis: kindralmajor von Loeper
    18. jalaväediviis: kindralmajor Cranz
    29. motoriseeritud jalaväediviis: kindralleitnant Lemelsen
    13. motoriseeritud jalaväediviis: kindralleitnant Otto


  • 8. armee: jalaväekindral Blaskowitz
    XIII korpus: ratsaväekindral von Weichs
    SS Leibstandarte Adolf Hitler brigaad
    10. jalaväediviis: kindralleitnant von Cochenhausen
    17. jalaväediviis: kindralmajor Loch
    X korpus: suurtükiväekindral Ulex
    24. jalaväediviis: kindralleitnant Olbricht
    30. jalaväediviis: kindralmajor von Briesen


Väegrupp Nord[muuda | redigeeri lähteteksti]

Väegrupp Nord: kindraloberst von Bock [2][3]

  • Reserv
    73. jalaväediviis: kindralleitnant von Rabenau
    206. jalaväediviis: kindralleitnant Höfl
    208. jalaväediviis: kindralmajor Andreas
    10. tankidiviis: kindralmajor Schaal


  • Lennuvägi: lennuväekindral Kesselring
    1. õhulaevastik: kindralmajor Grauert


  • 4. armee: suurtükiväekindral von Kluge
    II korpus: jalaväekindral Strauss
    3. jalaväediviis: kindralmajor Lichel
    23. jalaväediviis: kindralmajor von Brockdorff
    32. jalaväediviis: kindralleitnant Böhme
    III korpus: jalaväekindral Haase
    50. jalaväediviis: kindralleitnant Sorsche
    Netze brigaad: kindralmajor von Gabiens
    XIX motoriseeritud korpus: tankivägede kindral Guderian
    3. tankidiviis: kindralleitnant Geyr
    2. motoriseeritud jalaväediviis: kindralleitnant Bader
    20. motoriseeritud jalaväediviis: kindralleitnant Wiktorin
    207. jalaväediviis: kindralmajor von Tiedemann
    218. jalaväediviis: kindralmajor Grote


  • 3. armee: suurtükiväekindral von Küchler
    I korpus: kindralleitnant Petzel
    11. jalaväediviis: kindralleintnant Bock
    61. jalaväediviis: kindralmajor Haenicke
    XXI korpus: kindralleitnant von Falkenhorst
    Verband Danzig: kindralmajor Eberhard
    228. jalaväediviis: kindralmajor Suttner
    21. jalaväediviis: kindralleitnant von Both
    Kommandostab Wodrig: kindralleitnant Wodrig
    1. jalaväediviis: kindralleintnant von Kortzfleisch
    12. jalaväediviis: kindralleitnant von den Leyden
    1. ratsaväebirgaad: kolonel Feldt
    217. jalaväediviis: kindralmajor Baltzer


Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]
  1. Records of Headquarters, German Army High Command, National Archives Microcopy No. T-78, Roll 430, American Historical Association Committee for the Study of War Documents, Washington DC., 1960
  2. Nafziger, German Order of Battle, World War II, 1994, West Chester, OH.
  3. Keilig, Das Deutsche Heer 1939-1945, 1956, Bad Neuheim, Verlag Hans-Henning Podzun.