Zvarthnotsh

Allikas: Vikipeedia
Zvarthnotsh
Kokkukogutud raiddetailid välisseinalt
Kiriku osaliselt säilinud sisemine arkaad
Üksik raiddetail muuseumis

Zvarthnotsh (eesti keeles on kasutatud ka nimekuju Zvartnots; armeenia keeles Զվարթնոց 'valvavad väed') on 7. sajandist pärinev arheoloogiamälestis, mis hõlmab umbes 18,8 hektarit ja millel asuvad Zvarthnotshi katedraali, katoolikose palee ja muude ehitiste varemed[1]. Zvartnotsh asub Armeenias Armaviri maakonnas Vagharšapati lähedal.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik ehitati 641661 katoolikos Nersese ajal kohale, kus kuningas Trdat III oli kohtunud 15-aastasest vangipõlvest vabastatud Gregor Valgustajaga, esimese kristluse jutlustajaga Armeenias.

Kiriku hävitas 930 tugev maavärin. Varemed kaevati välja 19011907.

Zvarthnotsh kuulub 2000. aastast koos Vagharšapati kirikutega (Etšhmiadzini katedraal jt) UNESCO maailmapärandi nimistusse[2].

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Enamik uurijaid nõustub katedraali rekonstruktsiooniga, mille 1905. aastal pakkus välja kaevamistel töötanud Toros Toramanian ja mille järgi oli ehitisel kolm korrust.

Kiriku keskosa oli neliksiiru või ümardatud otstega Kreeka risti kujuline (tetrakonh) tsentraalehitis ning seda ümbritses ringselt külglööv, mida keskosast kolmest küljest eraldas arkaad, üks ristiharu oli apsiidiks, kus asus altar. Väljast oli kirik 32-külgse hulknurga kujuline, mis kaugelt vaadates näis ringjana. Kirikut kaunistasid joonia voluutidega korvkapiteelid, kotkakapiteelid ja viinamarjaväätidega friisid Süüria ja Põhja-Mesopotaamia Bütsantsi arhitektuuri vormides.

Hoone interjöör oli kaunistatud mosaiikidega.

Rekonstruktsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Koha järgi on nime saanud lähedal asuv Zvarthnotshi rahvusvaheline lennujaam.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]