Yunnan

Allikas: Vikipeedia
Yunnani provints

hiina 云南省
Yunnan Sheng
(toonimärkidega: Yúnnán Shěng)

Pindala: 394 100 km²
Elanikke: 47 209 277 (2020)
Rahvastikutihedus: 119,8 in/km²
Keskus: Kunming
Mäed Yunnani loodeosas

Yunnan on provints Edela-Hiinas. Yunnan piirneb idas India ja Myanmariga, lõunas Laose ja Vietnamiga. Põhjas ja läänes piirneb ta Sichuani, Guizhou ja Guangxi provintsiga.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Yunnan on mägine. Põhjas asuv Moirigkawagarbo mägi Hengduan Shani ahelikus ulatub 6740 meetri kõrguseni. Lõuna ja ida pool on maastik madalam ja tasasem. Yunnani läbib palju jõgesid, mis algavad Tiibeti kiltmaalt. Neist suurimad on Jangtse, Mekong ja Hồng Hà. Provintsi madalaim koht asub Hồng Hà jõe orus ja on 76 meetrit üle merepinna.

Haldusjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Provints koosneb 8 ringkonna õigustega linnast ja 8 autonoomsest ringkonnast. Need jagunevad 129 maakonna tasemel haldusüksuseks ja 1565 vallaks.

Ringkonna õigustega linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Autonoomsed ringkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvastik[muuda | muuda lähteteksti]

Yunnan on Hiina kõige mitmekesisema etnilise koostisega provints. Hiinlased moodustavad rahvastikust 66,2%. Suurimad vähemusrahvad on jiid (11%), baid (3,6%), hanid (3,4%), tšuangid (2,7%), taid (2,7%), hmongid (2,5%) ja hueid (hiinlastest moslemid; 1,5%). Ametlikult on vähemusrahvaid kokku 25.

Enamik rahvaid räägib hiina keelte edelamandariini murdeid. Need on lähedased naaberprovintsides Sichuanis ja Guizhous kõneldavatele. Vähemusrahvad kõnelevad tiibeti-birma keeli (jiid, baid ja hanid ning tiibetlased), tai keeli (tšuangid, taid), hmongi keelt ja teisi miao-jao keeli.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1. mail 1965 avastati Yunnanist Homo erectus'e säilmed (kaks hammast). Lähedusest leiti tööriistu. Nende vanuseks hinnatakse 1,7 miljonit aastat ja see on vanim inimese eellase leid Hiinas.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]