Häbe

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vulva)
 See artikkel räägib naise häbemest; zooloogia mõiste kohta vaata artiklit Vulva (zooloogia); perekonnanime kohta vaata artiklit Vitt (perekonnanimi)

Häbemekarvad on raseeritud brasiilia lõike kohaselt.
Raseerimata häbe
Erinevad vulvad

Häbe (vulva, pudendum femininum) on naise või tüdruku välissuguelundid. Häbe koosneb häbemekingust, suurtest häbememokkadest, väikestest häbememokkadest ja kõdistist. Häbemekingul ja suurtel häbememokkadel kasvavad alates puberteedist häbemekarvad.

Anatoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Häbet piiritlevad rasvpadjanditega häbemekink ja suured häbememokad. Viimaste vahel on väikesed häbememokad, mis ümbritsevad tupeesikut, kuhu suubuvad kusitiava ja tupp.

Väikeste häbememokkade alumises kolmandikus on Bartholini näärmed, mis tupeesikut niisutavad.

Et häbememokad asetsevad üksteise vastas ja kohal, siis on tupeesikust tavaasendis (laiali ajamata asendis) näha ainult kitsas pilu ja väikeseid häbememokkasid.

Häbememokkade vahele kogunevad surnud rakud ja rasv, mis vähese pesemise (ebapiisava intiimhügieeni) puhul moodustavad koos uriinijääkidega smeegma.

Väikeste häbememokkade vahel on kõdisti, väike silindrikujuline korgaskehaga elund, millel on palju närvilõpmeid ning mis on puuteärrituse suhtes väga tundlik. Kõdisti vastab mehe sugutile. Kõdisti otsa ümbritseb praeputium clitoridis.

Häbeme ja päraku piirkonna vahel on lahkliha.

Areng[muuda | muuda lähteteksti]

Puberteedieas toimuvad naissuguhormoonide toimel häbemes muutused. Nahavärv muutub ning häbeme osad muutuvad suuremaks ja selgepiirilisemaks. Häbe kattub häbemekarvadega.

Individuaalsed eripärad[muuda | muuda lähteteksti]

Häbeme ehituses esineb palju individuaalseid eripärasid, nii et selle välimus võib anatoomiaõpikutes kujutatust erineda. Näiteks võib kõdisti olla osaliselt nähtav või täiesti kaetud, samuti võivad väikesed häbememokad olla suurtest suuremad või lihtsalt ulatuda suurte häbememokkade vahelt välja. Naiste häbemed erinevad omavahel umbes sama palju nagu näod. Ainult väikesel osal naistest langeb häbeme ehitus joonistega kokku, sest joonised on sümmeetrilised ning esindavad illustraatori ideaalnägemust.

Mõned naised lasevad teha plastilisi operatsioone, et väikeste häbememokkade kuju muuta (väikeste häbememokkade plastika).

Haigused[muuda | muuda lähteteksti]

Esineb vulvodüünia, mille puhul häbeme pind on valulik või kipitab.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]