Vormsi valla vapp

Allikas: Vikipeedia
Vormsi valla vapp

Vormsi valla vapp on Lääne maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Vormsi valla vapp.

Vapp võeti kasutusele 2013. aastal.

Vapi kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Vormsi valla vapiks on sinine kilp, mille keskel on kuldne rõngasrist. Rõngasristi kõrgus moodustab 1/2 vapikilbi kõrgusest. Vapi värvikoodid on sinine C100 M40 Y0 K10 ja kuldne/kollane C0 M10 Y100 K0.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Vapi värvid viitavad saare põlisele rannarootslaste alale. Rõngasrist sinisel taustal sümboliseerib päikeselist ja puhta loodusega saart mere keskel. Lisaks on Vormsi saarel säilinud maailma suurim rõngasristide kogum ning rõngasrist on päikesemärk ja saare kaitsesümbol.

Vapi kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Valla vappi võib kasutada:

  1. valla kodulehel;
  2. valla üld- ja kirjaplankidel;
  3. valla ametiisikute ja asutuste juhtide visiitkaartidel;
  4. vallavalitsuse poolt välja antud trükistel, reklaamidel, meenetel;
  5. vallavalitsuse hoonel ja valla piiritähistel;
  6. muudel juhtudel vallavalitsuse loal.

Vapi ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal korraldati lipu ja vapi kavandite konkurss, kuhu laekus seitse võistlustööd. Laekunud kavandid pandi arvamuste ja eelistuste teadasaamiseks välja valla kodulehele ja raamatukokku. Konkursitööde hindamisest võtsid väga innukalt osa koolilapsed, kes pidasid konkurentsitult parimaks Aare Bergmani tööd, millel oli kujutatud madu Vormsi saare kohal. Konkursi võidutööks valiti aga Ain ja Ege Strengi töö, millest on edasi arendatud ka praegu kasutusel olevad lipp ja vapp. Kavandite kooskõlastamine riigikantseleiga aga ei sujunud plaanipäraselt, sest tööd ei vastanud kehtivatele heraldikanõuetele, mistõttu esialgsed kavandid ei saanud riigikantselei kooskõlastust. Kavandid tehti ümber ning kõik huvilised said valla kodulehel või hääletuskasti kasutades valla sümboolika valimisel kaasa rääkida kuni 2012. aasta oktoobri lõpuni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]