Vikipeedia:Keskkonnateadlikkus/Juhend

Allikas: Vikipeedia

Materjalid[muuda lähteteksti]

Enne artikli kirjutamise alustamist, on vaja teada, kust saada teemade kohta informatsiooni. Loodusteaduste üliõpilased on siinkohal loomulikult hoopis paremas positsioonis, kui keskkooliõpilased. Järgnevalt on ära toodud lühike nimekiri peamistest eestikeelsetest materjalidest, mis sobivad mõistetega tegelemise alustamiseks.


1) Ökoloogialeksikon: loodusteaduslik oskussõnastik. koostanud V. Masing, Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 1992. Tegu on peamise eestikeelse ökoloogia-alase oskussõnastikuga

2) Looduse leheküljed www.loodus.ee See on Tartu Keskkonnahariduse Keskuse hallatav portaal, kuhu on koondatud internetis leiduvad eestikeelsed materjalid, mis puudutavad looduse uurimist, loodusharidust ja loodushoidu. Lisaks on seal ka inglisekeelseid materjale

3) Keskkonnaagentuuri Bioloogilise mitmekesisuse teabevõrgustik http://loodus.keskkonnainfo.ee:88/ Bioloogilise mitmekesisuse teabevõrgustik (BTV) on tehniline vahend, mille abil kogutakse bioloogilise mitmekesisuse alast informatsiooni ja vahendatakse seda võimalikult efektiivselt kõigile võimalikele kasutajatele.[1] Siit on leitav pea kogu baasinfo kõikide Eesti liikide, elupaikade ja ökosüsteemide kohta

4) Keskkonnaagentuuri andmed Keskkonnaagentuuri kodulehelt leiab lingid järgmistele lehekülgedele:

5) Õppematerjalid keskkonnahariduse portaalis. Siit leiab suure hulga väga erinevaid õppematerjale, mis võivad olla suunatud esimesest kooliastmest kuni täiskasvanuteni.


Vikipeedia artikli kirjutamine[muuda lähteteksti]

Kui informatsioon ja allikad on olemas, on artikli kirjutamise juures vaja teada kahte põhilist asja - kuidas vormistada teksti ja kuidas kirjutada Vikipeedia keskkonda.


Konto loomine[muuda lähteteksti]

Vikipeedia sisu loomiseks pole konto omamine nõutav, aga kuna antud juhul on tegu ülesandega, mille juures on vaja täpselt teada, kes kirjutas millise artikli,et autoritele tagasisidet anda, tuleks alustada konto loomisest. See käib väga lihtsalt. Olles Vikipeedia portaalis ükskõik millisel leheküljel, on ülal paremal nurgas link „Loo konto“. Konto loomiseks on vaja ainult valida kasutajanimi ja parool ning konto kinnitada. Oma kasutajanime palun teatada projekti koolitajale, et oleks võimalik anda artiklile tagasisidet. Kasutajakonto juurde tekivad kasutajaleht ja aruteluleht. Esimesele võib tahtmise korral lisada ennast tutvustavat informatsiooni, teisele saavad teised kasutajad jätta sõnumeid.


Vikipeedia artikli vormistamisnõuded[muuda lähteteksti]

Vikipeedia artikli vormistusreegleid saab lugeda siit. Põhimõtteliselt on nõuded samad, mis akadeemilise teksti juures, seega peaksid need kõigile, kes on pidanud kirjutama uurimistööd, selged ja arusaadavad olema. Oluline on meeles pidada, et tegu on entsüklopeediaartikliga, see tähendab, et teksti stiil peab olema neutraalne ning seal ei tohi olla isikliku uurimuse tulemusi, vaid tuleb piirduda publitseeritud allikate refereerimisega. Kõige tähtsam asi, millest tuleb kinni pidada on viitamine. Viitamisreeglid on siin.


Kuidas kirjutada artiklit Vikipeedia keskkonda[muuda lähteteksti]

Vikipeedia artikli kirjutamise juhendi leiate siit.


Redigeerimine on tehtud kasutajatele maksimaalselt lihtsaks, et Vikipeedia loomises saaksid osaleda kõik. Siiski on mõistlik enne päris artikli kirjutama hakkamist harjutada ja katsetada liivakastis.

Uue artikli alustamiseks on mitu võimalust. Kõige lihtsam on see siis, kui on olemas vajaliku märksõna punane link. Sellel klõpsamine viib otse lehekülje redigeerimise juurde. Punast linki on endal lihtne tekitada, kui sisestada artikli pealkiri, mida luua tahetakse, Vikipeedia otsingusse. Kui selle nimega artiklit veel ei ole, on otsingutulemuseks punane link, mida saab hakata redigeerima. Ökoloogia-alastest märksõnadest, millest on vaja kirjutada artikleid, on olemas nimekiri, kus iga mõiste on juba punane link. Nimekirja leiate projektileheküljelt.

Teksti sisestamiseks on kaks võimalust, milleni viivad ülal paremal nurgas olevad lingid Loo ja Loo lähtetekst ning olemasoleva artikli juures vastavalt Muuda ja Muuda lähteteksti. Loo- ja Muuda lähteteksti viivad klassikalisesse vaatesse, milles tekst on näha koodina. Põhilised vormindusvõtted selleks võib leida spikrist, aga kõik vajalikud toimingud on tehtavad ka nuppude abil, mis on tekstikasti küljes. Seda varianti kasutades tuleks enne salvestamist vaadata eelvaadet. Lingid Loo ja Muuda avavad nn "visual editori", milles on tekst juba kirjutamise ajal näha nii, nagu see Vikipeediasse ilmub.


Pildid ja mallid[muuda lähteteksti]

Kuigi kõik vajaliku Vikipeedia artikli kirjutamise kohta leiab Vikipeedia juhenditest, on kaks asja, millele tasub enne veel tähelepanu pöörata. Esiteks tuleb piltide lisamisel arvestada autoriõigustega, mis tähendab, et pilte ei saa laadida üles otse artiklisse, vaid artiklis saab kasutada pilte, mis on Wikimedia Commonsis või eestikeelse Vikipeedia andmebaasis. Wikimedia Commonsi pilte kasutades tuleb panna pildi täielik failinimi koos laiendiga pildi lisamise koodi. Täpsemalt saab piltide lisamise kohta lugeda vastavast juhendist. Teine asi, mida tasub teada, on mallide kasutamine, mida võib ökoloogia- ja bioloogia teemaliste artiklite puhul vaja minna. Eestikeelsed Vikipeedia mallid on siin.