Vikipeedia:Külast külla

Allikas: Vikipeedia
Osalemiskutse

Vikipeedia pildikogumiskampaania "Külast külla" kestab 1. juunist kuni 31. augustini 2024. Kutsume kõiki suverändureid üles jäädvustama kordumatuid hetki tuhandetest Eestimaa küladest!

Igal külal on oma lugu, mis ootab avastamist, olgu pildil iidne mõis, bussipeatus, vana kõrts või maaliline maastikuvaade. Eriti oodatud on jäädvustused objektidest ja kohtadest, millest senini veel pilte pole. Seega, kui satud Eestimaal suveperioodil rändama, võta hetk ja jäädvusta see kaamera abil. Iga kaamerasse püütud hetk aitab täiendada Vikipeedia piltide andmebaasi ning rikastada kõigi teadmisi Eesti ajaloost ja kultuurist.

Kuidas osaleda?[muuda lähteteksti]

Konto loomine
Piltide lisamine

Pole midagi lihtsamat kui suvel ringi rännates klõpsida võimalikult kvaliteetseid fotosid Eestimaa küladest. Siit kaardirakendusest saad vaadata, millistest kohtadest ja objektidest on pilte puudu. Ent teretulnud on ka kõik teised fotod!

Võistlusel osalevad fotod, mis on üles laaditud ajavahemikul 1. juuni – 31. august 2024 läbi selle üleslaadimisvormi. Üleslaetud fotod peavad olema varustatud kategooriaga. Võimalusel palume lisada fotol kujutatu kohta kirjeldavat informatsiooni, sest nii on sellel ka entsüklopeedia seisukohast informatiivne väärtus.

Artiklite täiendamine ja toimetamine ei ole selle kampaania osa, kuid kõik huvilised on oodatud 365 päeva aastas täiendama Vikipeedia artikleid Eesti küladest. Kuidas seda teha, saab vaadata juhendist.

Fotode üleslaadimise juhend[muuda lähteteksti]

Fotod tuleb üles laadida Wikimedia Commonsi keskkonda. Selleks saad Wikimedia kasutajakonto luua siin. Pilte korjame CC BY-SA 4.0 litsentsi alla ja neid saab lisada läbi selle üleslaadimisvormi.

Faili lisades pead kinnitama, et foto on sinu enda loodud. Ilma loata kellegi teise piltide lisamine on autoriõiguse rikkumine.

Pilte lisades on oluline kirja panna, mis on pildil ning kus ja millal see tehti. Tähelepanu võiks pöörata "failinimele vikis", mis peaks olema võimalikult informatiivne (see tähendab, et tuleks vältida "IMG031710637" stiilis nimesid) ning nimeksantav ei tohiks kattuda ühegi olemasoleva failinimega (kattumise puhul näidatakse hoiatust). Too kindlasti välja küla ja omavalitsuse nimi (Eestis on mitmeid samanimelisi külasid!).

Failide leidmise hõlbustamiseks peaks need olema kategoriseeritud. Kategooriaid saab lisada kõige alt, vajutades seal + märgile. Kõige lihtsam on lisada iga foto juurde valla kategooria. Peab aga meeles pidama, et Wikimedia Commonsi kategooriasüsteem on ingliskeelne. Nii kogume nt Kose vallas tehtud fotod kategooriasse "Category:Kose Parish" ja Luunja vallas tehtud fotod kategooriasse "Luunja Parish".

Õppevideo Wikimedia Commonsisse fotode laadimise kohta on SIIN.

Näidispilte[muuda lähteteksti]

Erinevad auhinnad panevad välja mitmed kohalikud omavalitsused, ettevõtted ja asutused. Kampaanias löövad kaasa (nimekiri täieneb):

Kampaaniaga seotud küsimused: Pille Priks (pille@wikimedia.ee).

Samal aadressil võivad ühendust võtta ka kohalikud omavalitsused, ettevõtted ja asutused, kes sooviksid kampaaniasse panustada. Teretulnud on meened, auhinnad, kohalike tootjate tooted, mida saaksime anda usinamatele pildistajatele ergutusauhinnaks.

Teised pildikogumised[muuda lähteteksti]

Septembris korjame fotosid kultuurimälestistest läbi võistluse Wiki Loves Monuments, mis on maailma suurim fotovõistlus.

1. juulist kuni 30. septembrini toimub ka Eesti Looduse fotovõistlus, kuhu saab esitada loodusfotosid.

Välislingid[muuda lähteteksti]