Venemaa peaministrite loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Venemaa peaministrite loendis on Venemaa Keisririigi peaministrid aastatel 1905–1917, Vene SFNV ja Vene NFSV Rahvakomissaride Nõukogu esimehed 1917–1946, Vene NFSV ministrite nõukogu esimehed aastatel 1946–1991 ning Venemaa Föderatsiooni peaministrid 1991. aastast alates.

Loend[muuda | muuda lähteteksti]

Sulgudes kuupäevad on juliuse kalendri järgi.

Venemaa Keisririigi peaministrid[muuda | muuda lähteteksti]

Peaminister
(sündinud-surnud)
ametiaeg erakond
Sergei Yulyevich Witte 1905.jpeg Sergei Witte
(1849–1915)
6. november (24. oktoober) 1905 – 5. mai (22. aprill) 1906 sõltumatu
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Goremõkin
(1839–1917)
5. mai (22. aprill) 1906 – 21. (8.) juuli 1906 sõltumatu
Stolypin by Repin.jpg Pjotr Stolõpin
(1862–1911)
21. (8.) juuli 1906 – 18. (5.) september 1911 sõltumatu
Коковцев.jpg Vladimir Kokovtsov
(1853–1943)
22. (9.) september 1911 – 12. veebruar (30. jaanuar) 1914 sõltumatu
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Goremõkin
(1839–1917)
12. veebruar (30. jaanuar) 1914 – 2. veebruar (20. jaanuar) 1916 sõltumatu
Boris V. Shturmer.jpeg Boriss Stürmer
(1848–1917)
2. veebruar (20. jaanuar) 1916 – 23. (10.) november 1916 sõltumatu
Trepov.gif Aleksandr Trepov
(1862–1928)
23. (10.) november 1916 – 9. jaanuar 1917 (27. detsember 1916) sõltumatu
Nikolai Dimitrievitch Golitsyn.jpg Nikolai Golitsõn
(1850-1925)
9. jaanuar 1917 (27. detsember 1916) – 12. märts (27. veebruar ) 1917 sõltumatu

Venemaa ajutise valitsuse juhid[muuda | muuda lähteteksti]

Peaminister
(sündinud-surnud)
ametiaeg erakond
Georgy Lvov, 1919 LOC.jpg Georgi Lvov
(1861–1925)
15. (2.) märts 1917 – 21. (8.) juuli 1917 Konstitutsioonilis-Demokraatlik Partei
Alexander Kerensky LOC 24416.jpg Aleksandr Kerenski
(1881–1970)
21. (8.) juuli 1917 – 8. november (26. oktoober) 1917 Sotsialistide-Revolutsionääride Partei

Vene NFSV Rahvakomissaride Nõukogu ja ministrite nõukogu esimehed[muuda | muuda lähteteksti]

Nõukogu esimees
(sündinud-surnud)
ametiaeg erakond
Lenin 1921.jpg Vladimir Lenin
(1870–1924)
9. november (27. oktoober) 1917 – 21. jaanuar 1924 NLKP
Aleksei Rõkov
(1881–1938)
2. veebruar 1924 – 18. mai 1929 NLKP
Sergei Sõrtsov
(1893–1937)
18. mai 1929 – 3. november 1930 NLKP
Daniil Sulimov
(1890–1937)
3. november 1930 – 22. juuli 1937 NLKP
Bundesarchiv Bild 183-29921-0001, Bulganin, Nikolai Alexandrowitsch.jpg Nikolai Bulganin
(1895–1975)
22. juuli 1937 – 17. september 1938 NLKP
Vassili Vahrušev
(1902–1947)
29. juuli 1939 – 2. juuni 1940 NLKP
Ivan Hohlov
(1895–1973)
2. juuni 1940 – 23. juuni 1943 NLKP
Kossygin Glassboro.jpg Aleksei Kossõgin
(1904–1980)
23. juuni 1943 – 23. märts 1946 NLKP
Mihhail Rodionov
(1907–1950)
23. märts 1946 – 9. märts 1949 NLKP
Boriss Tšernoussov
(1908–1978)
9. märts 1949 – 20. oktoober 1952 NLKP
Aleksander Puzanov
(1906–1998)
20. oktoober 1952 – 24. jaanuar 1956 NLKP
Mihhail Jasnov
(1906–1991)
24. jaanuar 1956 – 19. detsember 1957 NLKP
Frol Kozlov
(1908–1965)
19. detsember 1957 – 31. märts 1958 NLKP
Dimitri Poljanski
(1917–2001)
31. märts 1958 – 23. november 1962 NLKP
Gennadi Voronov
(1910–1994)
23. november 1962 – 23. juuli 1971 NLKP
Mihail Solomentsev
(1913–2008)
28. juuli 1971 – 24. juuni 1983 NLKP
Vitali Vorotnikov
(1926–2012)
24. juuni 1983 – 3. oktoober 1988 NLKP
Aleksandr Vlassov
(1932–2002)
3. oktoober 1988 – 15. juuni 1990 NLKP
Ivan Silajev
(s. 1930)
16. juuni 1990 – 26. september 1991 NLKP
Oleg Lobov
(s. 1937)
26. september 1991 – 6. november 1991 NLKP
Борис Николаевич Ельцин.jpg Boriss Jeltsin
(1931–2007)
6. november 1991 – 25. detsember 1991 sõltumatu

Venemaa Föderatsiooni peaministrid[muuda | muuda lähteteksti]

Peaminister ametiaeg partei
Борис Николаевич Ельцин.jpg Boriss Jeltsin
(1931–2007)
25. detsember 1991 – 15. juuni 1992 sõltumatu
Gaidar in 2008 - crop.jpg Jegor Gaidar
(1956–2009)
15. juuni 1992 – 14. detsember 1992 sõltumatu
Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tšernomõrdin
(1938–2010)
14. detsember 1992 – 23. märts 1998 Meie kodu on Venemaa
Sergei Kirienko - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2000.jpg Sergei Kirijenko
(s. 1962)
23. märts 1998 – 23. august 1998 sõltumatu
Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tšernomõrdin
(1938–2010)
23. august 1998 – 11. september 1998 Meie kodu on Venemaa
E Primakov 03.jpg Jevgeni Primakov
(1929–2015)
11. september 1998 – 12. mai 1999 sõltumatu
Krievijas Revīzijas palātas priekšsēdētājs (4187361112).jpg Sergei Stepašin
(s. 1952)
12. mai 1999 – 9. august 1999 sõltumatu
Vladimir Putin-5 edit.jpg Vladimir Putin
(s. 1952)
9. august 1999 – 7. mai 2000 sõltumatu
Mikhail Kasyanov, February 2000.jpg Mihhail Kasjanov
(s. 1957)
7. mai 2000 – 24. veebruar 2004 sõltumatu
Viktor Khristenko.jpg Viktor Hristenko (vt.)
(s. 1957)
24. veebruar 2004 – 5. märts 2004 sõltumatu
Mikhail Fradkov (Brasília, 04 April 2006).jpeg Mihhail Fradkov
(s. 1950)
5. märts 2004 – 14. september 2007 sõltumatu
Viktor Zoebkov.jpg Viktor Zubkov
(s. 1941)
14. september 2007 – 8. mai 2008 sõltumatu
Vladimir Putin-5 edit.jpg Vladimir Putin
(s. 1952)
8. mai 2008 – 7. mai 2012 Ühtne Venemaa
Medvedev at Davos.jpg Dmitri Medvedev
(s. 1965)
8. mai 2012 – 16. jaanuar 2020 Ühtne Venemaa
Mikhail Mishustin (2018).jpg Mihhail Mišustin
(s. 1966)
16. jaanuar 2020 – sõltumatu

Ajajoon[muuda | muuda lähteteksti]

Mihhail MišustinDmitri MedvedevViktor ZubkovVladimir PutinViktor ZubkovMihhail FradkovViktor HristenkoMihhail KasjanovVladimir PutinSergei StepašinJevgeni PrimakovViktor TšernomõrdinSergei KirijenkoBoriss JeltsinViktor TšernomõrdinJegor GaidarBoriss JeltsinOleg LobovIvan SilajevAleksandr VlassovVitali VorotnikovMihhail SolomentsevGennadi VoronovDmitri PoljanskiFrol KozlovMihhail JasnovAleksandr PuzanovBoriss TšernoussovMihail RodionovAleksei KossõginKonstantin PamfilovIvan HohlovVasili VahruševNikolai BulganinDaniil SulimovSergei SõrtsovAleksei RõkovVladimir LeninAleksandr KerenskiGeorgi LvovNikolai GolitsõnAleksandr TrepovBoriss StürmerIvan GoremõkinVladimir KokovtsovPjotr StolõpinIvan GoremõkinSergei Witte