Varjupaigataotlejate Majutuskeskus

Allikas: Vikipeedia

Rahvusvahelise kaitse taotlejate majutuskeskus osutab teenuseid Eestilt rahvusvahelist kaitset taotlevatele isikutele. Varjupaigataotlejate Majutuskeskuse Vao Keskus asub Vao külas Väike-Maarja vallas Lääne-Virumaal ning Vägeva Keskus Selli külas Jõgeva vallas Jõgevamaal. Vao keskuses on võimalik korraga majutada kuni 70 varjupaigataotlejat ja Vägeva keskuses 50 varjupaigataotlejat.

Keskuse töö[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks rahvusvaheise kaitse taotlejate majutamisele tutvustatakse keskuses taotlejale tema õigusi ja kohustusi, vajadusel nõustatakse ja abistatakse erivajadustega toimetulekul, võlgadega toimetulekul, lastekaitse, eakate teenuste ja muu vajamineva osas, abistatakse vajadusel kooliealisi lapsi ning nende vanemaid sobiva kooli leidmisel, varustatakse rahvusvahelise kaitse taotlejad ilmastikule sobivate riiete ning jalanõudega, korraldatakse tervisekontroll ja hädavajalik tõlketeenus. Majutuskeskuses ei ole korraldatud keskset toitlustamist ega varustamist toiduainetega. See on asendatud rahalise toetusega. Majutuskeskuses viibivatele rahvusvahelise kaitse taotlejatele makstav rahaline toetus on võrdne kehtiva minimaalsetest tarbimiskulutustest lähtuva toimetulekupiiriga.

Keskuses toimuvad eesti keele tunnid ning tutvustatakse Eesti ja Euroopa kultuuri.

Juba rahvusvahelise kaitse saanud isikut abistab keskus uue elukoha leidmisel, selle jaoks omavalitsusega suhtlemisel ja üürilepingu sõlmimisel ning vajadusel aitab korraldada ka kaitse saanud isiku osalemise keelekursustel või tagada talle tõlketeenuse. Keskus nõustab isikut Eesti ühiskonda integreerumisel.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]