Urmas Villmann

Allikas: Vikipeedia

Urmas Villmann (sündinud 15. septembril 1963 Tallinnas) on Eesti kunstnik ja turundusspetsialist. Villmann on teinud koostööd sadade brändidega, nende seas näiteks Rakvere, Reformierakond, Eesti Loto, Värska Originaal, Premia, R-Kiosk, Decora, Statoil ja paljud teised. Tema juhtimisel sündinud reklaamid on võitnud rohkelt auhindu nii Eestist kui ka välismaalt. Muu hulgas on ta inimene, kes noppinud loovusfestivalilt Kuldmuna enim mune läbi aegade: 2023. aasta seisuga tuli neid kokku 93[1].

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on õppinud Tallinna II Keskkoolis (praegune Tallinna Reaalkool) ning lõpetas 1991. aastal graafika erialal Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis).

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1991 töötas Villmann ajakirja Spordiilm kunstilise toimetajana. 1992.–1994. aastani oli Villmann reklaamiagentuuri Karlson & Ko kunstiline juht, pidades pärast sama ametit Brand Sellers DDB Needham Eestis (praegune DDB Eesti) (1994–1997). 1997. aastal sai temast Idea AD loovjuht. 2000. aastast töötab ta loovjuhina reklaamiagentuuris Kontuur Leo Burnett, kuuludes ka ettevõtte juhatusse.

Ta on pidanud reklaamiteemalisi ettekandeid, näiteks Tallinna Ülikoolis, Toiduliidu pakendikonverentsil, Passwordil, Creative Unioni Loovreedel, Eesti Kunstiakadeemias ja mujal.

Villmann on osalenud ka mitme reklaamikonkursi žürii töös, sh žürii esimehena Kuldmunal. Lisaks on ta hinnanud reklaame niisugustel loovusvõistlustel, nagu Golden Hammer, Kiievi rahvusvaheline reklaamifestival, ADC*Estonia ja Dubai rahvusvaheline reklaamifestival.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Villmanni arvel on praeguseks rekordilised 93 võitu reklaamikonkursilt Kuldmuna. Tema töid on auhindadega pärjanud ka ADC*Europe Awards, Golden Hammer, Kiievi rahvusvaheline reklaamifestival, Central Europe Cristal Awards, Eesti Disainiauhinnad, The Mobius Advertising Awards, Baltic Best ja teised.

2006. aastal tegi Villmann ajalugu Cannes Lionsi reklaamifestivalil. Nimelt pääses Statoilile loodud telereklaam “Linnud” esimese eestlaste reklaamina konkursi shortlist’i[2]. Aasta hiljem sai sama reklaam grand prix Central Europe Cristal Awardsi konkursil.

Erilist[muuda | muuda lähteteksti]

Kõik – alates klientidest-kolleegidest ja lõpetades perega – kutsuvad Urmas Villmanni eesnime asemel perekonnanimega. Nagu ta ise ütleb: “Urmas, sõpradele Villmann”.

Ta on üks väheseid loovjuhte Eestis, kes on järjepidevalt külastanud iga-aastast Cannes Lionsi loovusfestivali – 2023. aastaks ca 20 korda.

Villmann on kirglik lumelaudur. Võib arvata, et Eesti vanim.

Villmannil on oma signatuurpoos – küljel lamamine, üks jalg kõverdatud –, mis jõuab paljudele temast tehtud fotodele.

Ta on suur Miki-Hiire fänn ja omab seetõttu ulatuslikku hiirtekollektsiooni.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Villmann on nelja lapse isa ning abielus reklaamiagentuuri Ad Angels loovjuhi Kärt Villmanniga[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kuldmuna reklaamide arhiiv". arhiiv.kuldmuna.ee. Vaadatud 8. septembril 2023.
  2. "Eestlaste reklaam tegi ajalugu". Arhiiv. 27. juuni 2006. Vaadatud 8. septembril 2023.
  3. "VIDEO | Eesti reklaamimaastiku esipaar. Üks juhib üht, teine teist kõva agentuuri". Ärileht. Vaadatud 8. septembril 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]