Thomas Moran

Allikas: Vikipeedia
Thomas Moran
Thomas Moran
Sündinud 12. veebruar 1837
Bolton, Lancashire, Inglismaa
Surnud 25. august 1926
Santa Barbara, California
Rahvus inglane, ameeriklane
Tegevusala maalikunst
Kunstivool Hudsoni jõe koolkond
Tuntud teoseid "Suur Kanjon Yellowstone'is"

Thomas Moran (12. veebruar 1837 Bolton, Inglismaa25. august 1926 Santa Barbara, California, USA) oli inglise päritolu Ameerika maalikunstnik, Hudsoni jõe koolkonna liige.

Ta oli kunstniku Edward Morani vend. Morani perekond kolis USA-sse 1844. aastal. Ta oli noorena Philadelphias puidu graveerimisega tegelevas ettevõttes õpipoiss, kuid huvitus akvarellist. 1862. aastal tegi ta reisi Inglismaale, et tutvuda inglise maalikunstniku J. M. W. Turneri töödega, kellelt ta hilisemas elus maalide värvivalikul mõjutusi sai.

Ta kujutas oma maalidel enamasti Ameerika maastikku ja metsikut loodust, sageli Kaljumäestiku vaateid. Aastatel 18711872 oli ta tänapäevase Yellowstone'i rahvuspargi alal toimunud Haydeni ekspeditsiooni liige. Ta tegi visandeid pliiatsiga ja maale akvarellidega. Yellowstone'ist tehtud maale esitati piirkonna tutvustamiseks ja rahvuspargi loomise toetuse saamiseks Kongressile. Mõnikord nimetatakse Morani koos Albert Bierstadti, Thomas Hilli ja William Keithiga nn Kaljumäestiku maastikumaalijate koolkonna liikmeks[1]. Ta töötas ajakirja Scribner's Monthly illustraatorina.

Moran oli abielus šoti päritolu kunstniku Mary Nimmo Moraniga (1842–1899).

Moran oli väga viljakas ning tema teoseid leidub paljude Ameerika muuseumide kogudes. Tema maale võib näha Ameerika Ühendriikide Kapitooliumis ja Valge Maja Ovaalkabinetis. Tema teoste hind on oksjonitel tõusnud üle 12 miljoni dollari[2].

New Yorgi osariigis East Hamptonis asub tema majamuuseum.

Tema järgi on nimetatud Grand Tetoni rahvuspargis asuv Mount Moran.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kinsey, Joni Louise (1992). Thomas Moran and the Surveying of the American West. Washington and London: Smithsonian Institution Press. pp. 43–92. ISBN 1-56098-170-9.
  2. http://www.christies.com/lotfinder/Lot/thomas-moran-1837-1926-the-grand-canyon-5793581-details.aspx

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]