Théoden

Allikas: Vikipeedia

Théoden on J. R. R. Tolkieni "Sõrmuste Isanda" triloogia tegelane, Rohani Margi kuningas.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Théoden on sündinud 2948. aastal Gondoris. Tema vanemad olid Thengel ja Lossarnachi Morwen. Pere jäi Gondorisse 2953. aastani, mil Thengel krooniti Rohani kuningaks. Kui pere Rohanisse kolis, oli Théoden viieaastane. Tal oli ka neli õde: üks vanem ja kolm nooremat. Noorim neist oli Théodwyn, Théodenile kalleim.

Théoden abiellus Elfhildiga ja 2978. aastal sündis neil poeg Théodred, Elfhild aga suri sünnitusel. 2980. aastal suri Théodeni isa Thengel ja Rohani kuningaks tõusis Théoden. Théoden armastas oma rahvast ja maad väga ning oli valitsemisaja alguses võimas ja elujõuline valitseja. Ta oli Rohani Esimene Marssal ja juhtis ise vägesid. Osava ratsanikuna läks ta ohu korral isiklikult koos ratsaväega võitlema. Ta kandis iidset mõõka Herugrimi. Rohanis valitses pikalt rahu, kuid linna ähvardas oht nii Mordorist kui ka Raudlinnast.

Théodeni Ratsurimargi peamarssal oli Eastfoldi Éomund, kes abiellus Théodeni õe Théodwyniga. 3002. aastal tapsid Éomundi orki ratsanikud ning peagi pärast seda Théodwyn haigestus ja suri. Pärast Théodwyni ja tema abikaasa Éomundi surma võttis Théoden õelapsed Éomeri ja Éowyni enda hoole alla ning kasvatas nad üles nagu oma lihased lapsed. Ka Théodeni poeg Théodred suhtus neisse nagu oma õesse ja venda.



Théoden nimetas poeg Théodredi Ratsurimargi Teiseks Marssaliks ning Éomeri kasvades sai temast Ratsurimargi Kolmas Marssal. Háma nimetati aga kuningakoja valverühma kapteniks ja Elfhelmist sai Edorase garnisoni juht.



3014. aasta algul Théoden haigestus. Ta jäi justkui enneaegu vanaks: varem rühika mehe selg tõmbus kühmu ja ta närbus kui rauk. Théoden oli siis vaid 66-aastane, kuid rohirrimid ehk Rohani ratsanikud elasid valdavalt üle 80 aasta vanaks ja varem oli Théoden tugev olnud. Seega näis tema haigestumine ootamatu ja kummastav. Hiljem selgus, et Théodeni haigestumise juures mängis suurt rolli tema nõunik Grima Ussikeel.

Rohani rahva teadmata oli Grima võlur Sarumani käsilane. Saruman ihkas nimelt Rohanit oma kontrolli alla saada. Saruman kasutas Grimat ära, et kuningat nõrgestada ja Rohan rünnakute vastu kaitseta jätta. Théodeni haigus võis tuleneda ka tervisehädadest, kuid kahtlustati, et Grima mürgitas kuningat ja põhjustas sellega tema allakäigu.


Grima sõnaseadmisoskus ja keelitamine avaldas kuningale tähelepanuväärset mõju. Théodeni otsustusvõime oli hägustunud ning ta kuulas kõigiti Grima nõu – temast sai Grima käsualune. Grima lootis, et Rohani kahjustamisega nõrgestab ta ka Rohani väejuhte ja allutab nad oma mõjule. Kuid Grima ei osanud ette näha tugevat vastuhakku ei Éomerilt ega Théodredilt, kes ei täitnud tema korraldusi ning jäid Rohanile lojaalseks. Éomer ja Théodred eirasid Grima korraldusi ja püüdsid tema plaane nurjata.



19. septembril 3018 tuli Gandalf Hall Edorasse, kuid kuningakantsi teda sisse ei lastud. Järgmisel päeval pääses Gandalf siiski kuninga audientsile. Gandalf mõistis, et Théoden on Sarumani mõju all ning too valmistub Rohanit ründama. Théoden ei kuulanud Gandalfi hoiatusi, vaid ütles, et valigu Gandalf hobune ja ratsutagu minema. Gandalf valis hobuste seast Varivalge – kõigi hobuste isanda, Eorli hobuse Felarófi esimese järeltulija. See valik pahandas Théodeni väga, kuna hobuste isandaga ratsutasid tava kohaselt üksnes Rohani kuningad ja kuningapojad.



Peale Gandalfi lahkumist hakkasid Rohanit kimbutama orkid, hundiratsanikud ja õelad inimesed, viimseni Sarumani alluvuses. Sarumani kindlus Raudlinnas paiknes Rohani lähedal. Saruman soovis Rohani maad vallutada ja seetõttu valitses rohirrimite ja Sarumani sõdalaste vahel pidev sõda.


Ootamata ära kuninga käsku, võttis tema poeg Théodred võimu üle, koondas rohirrimite väed ning korraldas Rohani kaitse. Saruman nägi Théodredis oma plaanide nurjajat, mistõttu saatis ta 3019. aastal väed Théodredi positsioone ründama, maksku mis maksab. Sarumani plaane saatis edu ning halastamatus lahingus Théodred langes.


Théodenile saadeti sõna tema ainsa poja hukkumisest 27. veebruaril. Sõnumi läkitas Westholdi Erkenbrand, kes palus Éomeri koos ratsaväega Sarumani vägedele vastu saata, et need tagasi lüüa. Grima aga soovitas kuningal palvet eirata ja väed Edorasse jätta. Leinast sõgedana kuulas Théoden taas Grima nõu.



Éomer mõistis peagi, kes on orkirünnakute taga. Peljates, et Saruman on Sauroniga liitu astunud, palus ta kuningalt luba orkid kinni pidada ja nende rünnakud tagasi lüüa, kuid Grima soovitusel kuningas keeldus. Hakanud Grimat reetmises kahtlustama, astus Éomer orkidele vastu selleks kuningalt luba saamata. Kui Éomer naasis, peeti ta kinni, süüdistatuna vastuhakus kuningale.



2. mail pöördus Gandalf koos Aragorni, Legolase ja Gimliga tagasi Théodeni kantsi, kus tegi teatavaks, et on nüüd Gandalf Valge, ja kasutas oma võimeid Théodeni vabastamiseks Sarumani võimusest. Taas prii, läks Théoden õue, seisis seal kepi abita, pikk ja rühikas, ning sõnas: "Viimasel ajal on mu uned olnud pimedad, aga ma tunnen end uuesti ärganuna."


Siis toodi Éomer kuninga ette ja ta pakkus oma mõõka kuninga teenistusse. Kuningas võttis mõõga kätte ja tundis, kuidas jõud temasse naaseb. Gandalfi nõu kuulda võtnud, otsustas ta, et rohirrimid ratsutavad Sarumani armeele vastu. Ja kuigi võlur arvas, et kuningas jääb oma rahva juurde, otsustas Théoden ise oma väe eesotsas ratsutada.



Kuningas kutsus enesega kõiki, kes jaksasid mõõka kanda. Ühtlasi nimetas ta Éomeri oma pärijaks ja andis talle õiguse armeele käske jagada. Need aga, kes sõtta ei läinud, jäid Éowyniga, ja tema ülesanne oli nad Helmi süvikusse varjule juhatada.



Grimale andis aga Théoden valiku, kas tulla koos nendega lahingusse, või lahkuda viivitamatult Edorasest. Grima valis lahkumise. Théoden andis Varivalge Gandalfile tänutäheks, et too vabastas ta Grima õela mõju alt. Gimlile kinkis ta aga kilbi, mida ta oli poisipõlves kasutanud.


Samal pealelõunal lahkus tuhandemeheline rohirrimite armee Edorasest. Järgmisel päeval kohtasid nad Ceorlit – sõnumitoojat, kes ütles, et marssal Erkenbrandi väed on löödud ja lahing läheneb Helmi süvikule. Gandalf soovitas Théodenil väed Helmi süvikusse juhtida ja ratsutas ise Raudlinna, jättes oma kavatsused enda teada.



Théoden märkas, et Sarumani väed lähenevad ning põletavad ja rüüstavad kõike, mis tee peal ette jäi. Helmi süvikus kuulis ta, et Erkenbrand pole naasnud, ning kamandas väed müüri taha. Éomeri väed võtsid kaitsemüüridel koha sisse. Helmi süviku lahing algas 3. märtsil. Sarumani väed ründasid tugevalt müüre, kuni lõpuks kasutasid kindlusse tungimiseks lõhkeainet.


Théoden ei tahtnud rohirrimitega süvikusse lõksu jääda, niisiis ratsutas ta 4. märtsil koos Aragorniga välja. Vaenlased tõmbusid tagasi veel enne, kui kuningas neid rünnata jõudis, ja plagasid Fangorni Metsa, kus Puupard neid juba ootas. Sama päeva koidikul jõudis ka Gandalf koos Erkenbbrandi ja tema vägedega Helmi, orkid tormasid ummisjalu metsa ning neid ei nähtud enam iial.