Teresa Żylis-Gara

Allikas: Vikipeedia

Teresa Gerarda Żylis-Gara (23. jaanuar 1930 Landwarów28. august 2021) oli poola ooperilaulja, sopran.

Tema karjääri kõrgaeg oli aastatel 19501990.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Varssavis võidetud noorte lauljate konkurss kindlustas talle 1956. aastal esimese rolli Krakovi ooperis, Münchenis pälvitud preemia viis Żylis-Gara Saksa suuremate ooperiteatrite lavadele ja Glyndebourne'i festivalile Inglismaal.

Tõeline läbimurre leidis aset 1966. aastal Pariisi Ooperis, kus sopran lummas publikut donna Elvirana Mozarti ooperis "Don Giovanni". Sellest rollist sai alguse Żylis-Gara tähelend. Legendaarne dirigent Herbert von Karajan oli kuuldud Mozarti tõlgendusest nii lummatud, et kutsus laulja endaga Salzburgi festivalile. Samal aastal järgnesid peaosad Londoni Covent Gardenis, San Francisco ja New Yorgi Metropolitan Opera lavastustes.

Pärast seda, kui ta oli saanud maailmas kuulsaks, käis Euroopa juhtivate ooperiteatrite vahel soprani nimel terav võitlus – nii oli Żylis-Gara eri aastatel juhtiv solist La Scalas, Viini, Hamburgi ja Berliini Ooperis ning Moskva Suures Teatris. Kokku oli laulja aktiivses repertuaaris karjääri tippajal 24 rolli. Tema lavapartnerite hulka kuuluvad sellised esimese suurusjärgu staarid nagu Carlo Bergonzi, José Carreras, Franco Corelli, Plácido Domingo, Nikolai Giaurov, Sherrill Milnes, Luciano Pavarotti, Rugiero Raimondi ja Jon Vickers.

Elu lõpuperioodil resideeris Teresa Żylis-Gara Monacos, kus ta tegi peamiselt pedagoogitööd. Samas jagas kogenud sopran oma teadmisi vokaaltehnikast ja interpretatsioonist ka meistrikursustel Euroopas ja Ameerika Ühendriikides.

Teresa Żylis-Gara on viibinud ka Eestis. 2009. aastal juhtis ta Klaudia Taevi nimelise rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursi žüriid Pärnus.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "PromFest 2009".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]