Tabula ansata

Allikas: Vikipeedia
Tabulae ansatae Mainzi Isise ja Magna Materi templist
Tabula ansata reljeefkujutis krahv Charles IV d'Anjou hauamonumendil Le Mansi katedraalis

Tabula ansata ehk tabella ansata (mitmus tabulae ansatae, tabellae ansatae; ladina keeles 'sangadega tahvel') on tahvel, mille kahes küljes on kalasabatapi kujuga kõrvad või käepidemed. Tabula ansata oli Rooma keisririigis tüüpiline votiivtahvli tüüp.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Vana-Roomas[muuda | muuda lähteteksti]

Väeosa nime kandvate selliste tahvlite kujutisi on leitud kilpide nahkkatetelt (tegimenta) ja skulptuuris leidub tabula ansata reljeefkujutisi ehitiste raiddekooris, näiteks Tropaeum Traiani metoopidel Rumeenias Adamclisis. Motiivi leidub ka varakristlikel katakombimaalidel ja varakristlikel ning Bütsantsi elevandiluunikerdistel.[1]

Uusajal[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 15. sajandist on tabula ansata motiivi kasutanud kunstnikud viitena antiigile, näiteks esineb see Francesco Lauranale omistatud Maine'i krahvi Charlesi hauamonumendil Le Mansi katedraalis. Samuti leiab seda antikiseerivat motiivi maalidelt Andrea Mantegna, Raffaeli, Antonio Pollaiuolo jt loomingust, majoolikaesemete dekoorist[2], Albrecht Düreri graafilistelt lehtedelt, kus see kannab kunstniku monogrammi ja aastaarvu.

New Yorgi Vabadussammas hoiab käes tabula ansata '​t, millel on kuupäev July IV MDCCLXXVI.

Gallery[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]