Steve Ballmer

Allikas: Vikipeedia
Steve Ballmer (2008)

Steven Anthony Ballmer (sündinud 24. märtsil 1956) on USA ärimees. 2000. aasta jaanuarist 2014. aasta veebruarini oli Ballmer Microsofti tegevjuht, kuni 19. augustini 2014 kuulus ta Microsofti juhatusse.[1]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta kasvas üles Detroiti lähedal Michigani osariigis. Tema isa Frederick Ballmer töötas juhtival kohal Ford Motorsis. Tema isa emigreerus Ameerika Ühendriikidesse Šveitsist 23-aastaselt. Ema oli Ameerika juuditar, kelle vanemad sündisid Pinskis (praeguses Valgevenes). 1973. aastal lõpetas Ballmer Detroit Country Day Schooli. Ta lõpetas Harvardi Ülikooli bakalaureuse kraadiga majanduses ja matemaatikas. Ta juhendas kolledži ajal jalgpallimeeskonda, töötas ajalehtedes Harvard Crimson ja Harvard Advocate ning ülikooli raamatupoes, elas lähestikku Bill Gatesiga. Pärast ülikooli lõpetamist töötas kaks aastat Procter & Gamble'is tootejuhi assistandina, enne Microsofti astus Stanfordi Graduate School of Businessisse, aga jättis selle 1980. aastal Gatesi soovitusel pooleli.

Karjäär Microsoftis[muuda | muuda lähteteksti]

Steve Ballmer läks Microsofti tööle 11. juunil 1980. Hiljem sai Bill Gatesi järeltulijaks tegevjuhina. Ballmer on kõige kauem Microsoftis tööl olnud isik pärast Bill Gatesi. Ta on töötanud Microsoftis erinevates ametites: näiteks operatsioonisüsteemide arendamisel, ettevõtte igapäevase töö juhtimisel, tegelenud turustamise ja tugiteenustega. Juulis 1998 määrati ta firma presidendiks, kuna Gates tahtis pühenduda tulevikustrateegiate väljatöötamisele. 13. jaanuaril 2000 asus ta Bill Gatesi kohale, kuna viimane astus tagasi. Tegevjuhina olid tema käsutada ettevõtte rahaasjad. "Tehnilise visiooni" kontroll jäi siiski Bill Gatesi pärusmaaks. 2003. aastal müüs Ballmer 8,3% oma aktsiatest, jättes endale firmas 4% osaluse. Samal aastal vahetas Ballmer välja ka töötajate aktsiaoptsioonide programmi, mis aitas kauaaegsetel töötajatel miljonärideks saada.

Ballmer avaliku elu tegelasena[muuda | muuda lähteteksti]

Ballmer on veidriku kuulsuse saanud eelkõige oma tantsuga "Dance Monkeyboy" Microsofti töötajate koosolekul.

Ballmeri tsitaate[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Kogu reklaam saab lähima 10 aasta jooksul digitaalseks." (10.10.2007)
  • "Meil on Yahoo! vastu suur austus, me saame pakkuda huvitavat teenustepaketti tarbijatele, väljaandjatele ning reklaamitellijatele, samas paremini konkureerida internetipõhiste teenuste turul," ütles Microsofti tegevjuht Steve Ballmer. (1.02.2008)
  • "Kuradi Eric Schmidt [Google'i tegevjuht] on kuradi m***. Ma matan selle mehe maha. Ma olen seda teinud ennegi ja ma teen seda jälle. Ma tapan Google'i ära," räuskas Ballmer, mille käigus ta olla muuhulgas loopinud tooli. Inglise keeles olevat Ballmeri tiraad kõlanud nii: "F***ing Eric Schmidt is a f***ing p****. I'm going to f***ing bury that guy. I have done it before, I will do it again. I'm going to f****ing kill Google." (Eesti Päevaleht Online 12.09.2005)
  • "Parim nõuanne, mis ta (Bill Gates) mulle andis, oli kooli poolelijätmine."
  • Linuxi operatsioonisüsteemi kohta: "...cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches." Varem on ta Linuxi kohta öelnud: "[…] kommunismijooned on need, mida inimesed selles nii väga armastavad."

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ballmer on abielus Connie Snyderiga, kes töötas Microsofti avalike suhete agentuuris. Stevenil on kaks poega ja tütar.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]