Secession

Allikas: Vikipeedia
Secession
Secessionsgebäude
Üldandmed
Asukoht Austria pealinn Viin
Stiil juugend
Ehituse algus 1897
Ehituse lõpp 1898[1]
Renoveeritud 2017–2018[2]
Aadress Friedrichstraße 12
Koordinaadid 48° 12′ 1,4″ N, 16° 21′ 57,4″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt Joseph Maria Olbrich[3]
Kaart

Secession[4] (saksa keeles varem Secessionsgebäude, baieri keeles Weana Secessionsgebaide; otsetõlkes 'setsessioonihoone') on 19. sajandi lõppedes la belle époque'i ideedest valminud näitusehall, mis asub Austria pealinnas Viinis.

Innere Stadti piiril Wiedeni ja Mariahilfi linnaringkondade alguses paiknev juugendstiilis ehitis on arhitektuurne austusavaldus Viini Setsessioonile. Rühmitus liitis austria mässulisi graafilisi kunstnikke, maalijaid, skulptoreid ja arhitekte (kelle hulgas olid Josef Hoffman, Koloman Moser, Otto Wagner ja Gustav Klimt). Nad hakkasid eralduma kaua kestnud kujutava kunsti institutsioonist.[5]

Õitsengut väljendava ehitise tähelepanuväärsuse tõttu on see kujutatud Austria 50sendise euromündi tagaküljel.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kuppel ja peafassaad

Hoone ehitamist rahastas Austria-Ungari terasetööstur Karl Wittgenstein, kes oli päritolult sakslane. Kuldsed dekoorid moodustavad katusel kupli ja seintel kaunistusi. Peaukse kohal on kujutatud reljeefselt kolme gorgot ehk vanakreeka mütoloogia koletistütreid Euryalet, Medusat ja Sthennot. Peasissekäigu kohal on kaherealine kiri, mis eesti keelde tõlgitult tähendab: “Igale ajastule oma kunst. Igale kunstile oma vabadus”.

„Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit“

Ver Sacrum (ladina keele otsetõlkes 'Püha Kevad') vasemal peafassaadi seinal märgib rühmituse ajakirja, mida trükiti vaid aastail 18981903.

Külgedel on märgatavad öökullide ja taimestike sümmeetrilised motiivid, kuplil on kujutatud puulehti.

Keldrikorrusel on alaliselt nähtav Klimti friis “Beethoven Frieze”.

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Setsessiooni rühmituse hoone on tänapäeval kunstnike juhitav nn kunsthalle, mis rahvusvaheliselt keskendub kaasaegsele kunstile.

Ümbruskond[muuda | muuda lähteteksti]

Ehitis toetub 8-meetrilistele betoonsammastele, mis ulatuvad keldrikorruse kaudu alla Viini jõeni. Steggasse tänavast alates voolab see pikalt maa-aluses kollektoris, mis hoone esiselt kulgeb kaarjalt edasi Stadtparki poolitavasse Wientali kanalisse.

Ümbruskonnas asuvad MuseumsQuartier, Maria-Theresien-Platz, Wiener Staatsoper, Karlskirche ja Naschmarkt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]