Seapraad

Allikas: Vikipeedia
Ahjupannil küpsev seapraad, selle all vormis viinerid ja verivorstid
Lahtilõikamata seapraad
Seapraad ahjuporganditega
Keedukartul

Seapraad on praeahjus küpsetatud sealiha – traditsiooniline Eesti toit, mida pakutakse sageli pidulikel puhkudel nagu sünnipäevad, pulmad, matused jms. See kuulub ka tavapäraste Eesti jõulutoitude hulka. Seapraad on laialt levinud ka teiste Põhjamaade rahvaste seas, kus üks populaarsemaid põllumajandusloomi on kodusiga.

Harilikult valmistatakse seapraadi praeahjus, harvemini tavalises ahjus kütmise lõppfaasis. Kui varem oli kombeks küpsetada sealiha lihtsalt ahjupannil või -vormis ning kuivamise vältimiseks tuli seda kasta, siis tänapäeval kasutatakse tihti ka küpsetuskotti või keeratakse liha fooliumisse, et see jääks mahlasem.

Tavaliselt kasutatakse seapraeks paksu sealihaviilu, mis koosneb põhiliselt tailihast, kuid mille serva jääb ka pekki. Pekiosa lisab tailihale mahlasust ja suuremal kuumusel võib sellest moodustuda krõbe koorik. Enne küpsetamist hõõrutakse lihatükki mõlemalt küljelt soola, pipra ja muude maitseainetega.

Sealiha juures võidakse küpsetada porgandeid, õunu, kaalikat, sibulat või muid aiavilju. Vahel seapraadi ka pikitakse porgandi, küüslaugu või muu sellisega, et lisada lihale maitset ja võimaldada sisselõigete kaudu niiskusele parem pääs liha sisemusse.

Seaprae traditsiooniline lisand[muuda | muuda lähteteksti]

Seaprae kõrvale antakse Eestis enamasti keedu-, harvemini praekartulit. Maitseainetest on traditsiooniline lisand kibe eestipärane sinep.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mikko Savikko "Seapraad ja kartulisalat. Pilguheit Eesti kööki". Guide Marketing, 2011