Screamo

Allikas: Vikipeedia

Screamo on muusikastiil, mis on välja arenenud emost. Stiili algatajateks peetakse ansambleid Heroin ja Antioch Arrow, mida mõjutas nii emo kui ka hardcore punk üldisemalt. Tuntud on see muusikastiil põhiliselt oma karjuva, isegi kriiskava vokaali poolest. Screamo't aetakse tihtipeale segamini viimastel aastatel populaarsust kogunud post-hardcore'iga.

Screamo-stiili tunnus on ka algeline ja mitte eriti hästi kombineeritud instrumentaalosa. Selle reegli vastu eksitakse palju, mistõttu parema instrumentaalse viimistlusega screamo-ansambleid, näiteks The Number Twelve Looks Like You ja Circle Takes the Square, on hakatud kirjeldama kui mathcore'i ja screamo segu.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1990-ndate alguses aitas stiilile alust panna paljuski plaadifirma Gravity Records, mille all olid paljud tollased tähtsamad bändid, nagu Angel Hair, Antioch Arrow ja Heroin. Gravity Records paiknes San Diegos ning tegeles seega enamasti vaid lääneranniku bändidega. Samal ajal tekkis New Yorgi ja New Jersey aladel palju screamo'likke bände, näiteks Merel, 1.6 Band, Rye Coalition ja Rorschach. Screamo on pärast sajandivahetust saanud üpris populaarseks, mistõttu on paljud post-hardcore'i, metalcore'i jms artistid kombineerinud enda muusikat screamo'ga.

Screamo muud nimetused[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna järgmiselt kirjeldatud terminid ei ole täpselt defineeritud ning nende tähendus võib ringkonniti varieeruda, siis on kõiki neid termineid mingis kontekstis ilmselt kasutatud ka tähendustes, milles nad ei tähenda täpselt screamo't. Screamo kui žanri nimetamise teeb veel keerukamaks asjaolu, et selle fännid on tihtipeale konservatiivsed ega erista screamo't emostiilist, sest peavad seda ebavajalikuks. Seda eriti seetõttu, et hardcore-muusikas on screamo saanud populaarseks liigituseks, kuid sildistusega "emo" ei taha end keegi siduda.

Hardcore emo[muuda | muuda lähteteksti]

Screamo algusaegadel ei nimetatud stiili nõnda nagu tänapäeval. Tol ajal oli palju levinum termin hardcore emo. Võib oletada, et selle muusika nimetamine hardcore emo'ks lõppes selle tõttu, et emo on ise juba lühend, mis sisaldab sildistust hardcore. Seega täispikas versioonis oleks see hardcore emo(tional hardcore).

Chaotic emo[muuda | muuda lähteteksti]

Chaotic emo on vähetuntud ja iganenud termin, mida kasutati screamo-sarnase kaootilise emomuusika kirjeldamiseks. Tihtipeale on sildistused chaotic emo ja hardcore emo pandud võrduma. Arvatavasti on termin tulnud sellest, et alguses oli üks põhilisi omadusi, mis screamo't emostiilist eristas, just kaootilisus.

Emo violence[muuda | muuda lähteteksti]

Screamo't nimetatakse tihtipeale ka emo violence'iks. Emo violence on bändi In/Humanity loodud termin, mis on pärit nende loost "Emo Violence Generation", mis ilmus nende 1998. aastal välja antud albumil "Violent Resignation: The Great American Teenage Suicide Rebellion 1992–1998". Loo nimi oli kombinatsioon tollal juba eksisteerivast stiilist power violence (stiil, mis ühendab grindcore'i ja hardcore punki) ning Cameo albumist "Emotional Violence". Esialgu oli see mõeldud iroonilise naljana, hiljem võtsid aga paljud bändid selle termini kasutusele, sest tahtsid eraldada ennast kommertsialiseerunud väljenditest emo ja screamo.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]