Responsoorium

Allikas: Vikipeedia
Suure reede matutiini esimene nokturn, roopesponsoorium Vinea mea
Kompletooriumi responsoorium In manus tuas domine. Hispaania käsikiri 16.–17. sajandist

Responsoorium (ladinakeelsest sõnast responsum 'vastus') on katoliku või anglikaani kirikus jumalateenistusel lauldav laul, kus vahelduvad solisti- ja kooripartiid[1].

Responsooriume lauldakse kõige rohkem tunnipalvetes (officium), samuti missas Alleluia ja graduaali täiendusena. Eristada võib kaht responsooriumi vormi: lühike ja lihtsa meloodiaga responsorium breve, mida lauldakse enamikul tunnipalvustel, ja keerulise melismaatikaga pikem responsorium prolixum, mida lauldakse matutiinil, suurte pühade vespreil ja ka protsessioonidel[2].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Responsooriumi lauluvorm on pärit juudi traditsioonist, kus psalmide laulmine responsoorselt oli levinud praktika, ja väljend cantus responsorius esineb Tertullianuse, Püha Augustinuse ja Sevilla Isidoruse kirjutistes. Erinevalt introituse, offertoriumi või communio antifoonilisest laulmisest, mille ülesanne sageli on täita aega, mille jooksul toimub mingi tegevus või tseremoonia, on responsoorium jumalateenistuse osa, mida kuulavad vaimulikud ja kogudus koos[3].

Keskajal arenes responsooriumist lauluvorm, kus keeruka ja väga kaunistusterohke meloodiaga refrään, mida laulis koor, eelnes ja järgnes psalmitekstile, mida laulis kantor üksi (muusikaline vorm R V1 R V2 R jne). Keskaegsetes käsikirjades on sageli välja kirjutatud vaid refrään (märk ℟ (U+211F)) ja psalmiversus (märk ℣ (U+2123)), kordused on märgitud lühenditega. Responsum võib olla mitte terve refrään, vaid ainult osa.

Näide:

R: In mánus túas Dómine comméndo spíritum méum.
V: Rédemisti nos Dómine, Déus veritátis.
R: Comméndo spíritum méum.
V: Glória Pátri, et Fílio, et Spíritui Sáncto.
R: In mánus túas Dómine comméndo spíritum méum.

Või:

R: Descendit sicut pluvia in vellus; *Benedictum nomen majestatis ejus in aeternum, et **Replebitur majestate ejus omnis terra.
V: Ecce tabernaculum Dei cum hominibus et habitabit cum eis; et ipse Deus cum eis erit eorum Deus.
R: *Benedictum ...
V: Glória Pátri et Fílio, et Spíritui Sáncto.
R: **Replebitur ...

Varases polüfoonias hakati mitmehäälseks seadma soolo-osi, samas kui koori lauldud refrään jäeti ühehäälseks[1]. Renessansi heliloojate kirjutatud responsooriumide muusikaline vorm alati refrääni ja psalmiversust ei erista, samuti hiljem loodud muusika[4].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Responsory Encyclopædia Britannica
  2. T. Siitan. Keskaja muusika enne 1300. Tallinn 1989
  3. Responsorium newadvent.org
  4. http://www3.cpdl.org/wiki/index.php/Category:Responsories

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]