Rapla kivisild

Allikas: Vikipeedia
Rapla kivisild 2011.
Paremal Rapla kivisild.
Rapla kivisild on Rapla linna sümbool ning ta on kujutatud endise linna ja praeguse Rapla valla vapil

Rapla kivisild on sild Raplas.

Sild ehitati 1902. aastal[1] vana puusilla asemele üle Vigala jõe.[2]

Kahe kaarega paekivist kaarsild on 27,5 meetrit pikk ja 8 meetrit lai.[3] Silda ääristavad 70–80 cm kõrgused kivirinnatised, jäämurdja nina on laotud graniitkividest.

Sild renoveeriti põhjalikult 2009. aastal.[4]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda tuli uue silla ehitamine päevakorda 23. märtsil (vkj 10. märtsil) 1901. aastal.[5] Rapla vald oli saanud Harjumaa sildade ülevaataja von Rammilt kirja mille kohaselt on talude omanikud ja rentnikud kohustatud silla ehituse juures 430 tööpäeva tegema või 172 rubla maksma ja selle kuu jooksul silla ehitamise materjali välja vedama. Uue puidust silla materjaliks oli arvestatud:

Peale arutlust jõuti otsuseni, et sild tuleb kindlasti ehitada kivist ja sellel aastal enam materjali välja vedada ei jõua, kuna teed on liiga pehmed ning silla ehitus lükati järgmisesse aastasse. Otsustati ka, et tööpäevade asemel tasutakse rahas.

Rapla valla täiskogu ja volikogu protokollist leiame järgmise sissekande silla kohta 1902. aastast kui vallavanem Jaan Martin andis teada, et sild on valmis ja sildade ülevaataja von Lilienfeldi käest on saadud arve, mis tuleb ära maksta 28. septembriks (vkj 15. septembriks) 1902. aastaks. Sild läks maksma 206 rubla ja 23 kopikat.

Volikogu määras, et see summa tuleb ära jagada 91 Alu ja Rapla kogukonna talu peale.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]