Puusaehe

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on puusaehtest nabedrennikust; rombikujulise puusal kantava liturgilise riietuseseme kohta vaata artiklit palitsa.

Puusaehe preestri vasakul küljel, stihhaari peal, lindid jäävad vöö alla
Peeterpaulipäev Düsseldorfi õigeusu kirikus 2009. Vaimulik kannab puusaehet stihhaari peal paremal puusal

Puusaehe, ka nabedrennik (vene keeles набедренник) on ristkülikukujuline preestri liturgilise riietuse ese õigeusu vene traditsioonis. Kantakse ainult liturgial.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Puusaehe on püstise ristküliku kujuline jäik voodriga riidetükk, mille keskel on ristikujuline tikand (leidub ka nabedrennikuid, millel on figuraalne tikand, näiteks Jumalaema kujutis[1]), alumine serv võib olla kaunistatud narmastega. Ülemiste nurkade külge on kinnitatud lint üle õla riputamiseks. Tavapäraselt kantakse seda üle vasaku õla paremal puusal, aga kui preestril on ka palitsa kandmise õigus, siis üle parema õla vasakul puusal[2]. Võrreldes palitsaga on ta mõõtudelt ja pindalalt suurem.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaal võeti puusaehe kasutusele 16. sajandil[3] võib-olla palitsa ühe erikujuna[4], teistes õigeusu kirikutes ja traditsioonides seda ei tunta (erandiks on Venemaa õigeusu kirikust välja kasvanud kirikud, teiste seas ka Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik). Mõne autori arvates pärineb selle vorm õlakotist[2]. Selle kandmise õigust ei ole igal preestril, vaid seda antakse ustava või silmapaistva kirikliku teenistuse eest esimese autasuna. Tavaliselt eeldab see vähemalt kolmeaastast teenistust preestriametis, aga erandjuhtudel võidakse see anda vaimuliku seminari haridusega preestritele ka nende ametisse pühitsemisel. Nabedrenniku sätestas kirikliku autasuna Moskva ülempiiskop Platon (Malinovski) 18. sajandi keskpaigas[5].

Sümboolika[muuda | muuda lähteteksti]

Puusaehe sümboliseerib "vaimumõõka", mida apostel Paulus mainib oma kirjas efeslastele (6:17)[6]. See tähendab, et preester on vastavalt apostli juhistele varustatud Jumala Sõnaga; puusaehte nelinurkne kuju viitab omakorda neljale evangeeliumile, mille kujul on Jumala Sõna inimestele antud[7].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Muud[muuda | muuda lähteteksti]

Lääne-Euroopa raskerelvastuses rüütli varustuse kontekstis tähendab venekeelne sõna набедренник reieturvist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. oktoober 2018. Vaadatud 26. oktoobril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. 2,0 2,1 S. Säär. Õigeusu kirikutekstiilid. Metropoolia 34, 2007
  3. https://azbyka.ru/nabedrennik
  4. https://drevo-info.ru/articles/1072.html
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. oktoober 2018. Vaadatud 26. oktoobril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. https://www.piibel.net/#q=Ef%206
  7. https://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/159133