Ptolemaios VIII

Allikas: Vikipeedia

Ptolemaios VIII Euergetes II (Ptolemaios Helde II), tuntud hüüdnime Physicon (Pakskõht) järgi (umbes 182 eKr116 eKr), oli Ptolemaioste dünastiast Egiptuse kuningas 164163 ja 145–116 eKr. Ta oli Ptolemaios V ja Kleopatra I poeg.

Algselt oli Ptolemaios Physicon oma venna Ptolemaios VI kaasvalitseja, kuid nende vahel käis pidev võimuvõitlus, mille tulemusena esimene viimase kukutas ning üheks aastaks (164–163 eKr) võimule sai. Et vanemat venda toetas aga Rooma, siis sai too oma võimu tagasi, ehkki Ptolemaios VIII säilitas kaasvalitseja koha. Ka edaspidi jätkus nendevaheline vaen ning Physicon püüdis mitu korda ebaõnnestunult vallutada Küprost. Tal õnnestus isegi saavutada Rooma toetus, kuid Egiptuses toetati enam Ptolemaios VI-t.

Lõpuks, kui Ptolemaios VIII vend suri, sai ta tegelikult võimule, ehkki ametlikuks pärijaks oli nimetatud Ptolemaios VI poeg Ptolemaios VII. Kuid Physkon lasi tolle tappa oma abielutseremoonia ajal, mil ta heitis ühte vennanaise Kleopatra II-ga. Seetõttu polnud nendevahelised suhted kuigi head ning need halvenesid veelgi, kui Physicon abiellus ka Kleopatra III-ga, ilma et oleks naiselt luba küsinud. Peagi algas temavastane mäss ning 130 eKr põgenes Ptolemaios VIII Aleksandriast Küprosele. Kleopatra II tõusis pealinnas võimule ning püüdis uueks valitsejaks teha oma poega Ptolemaios Memphitist, kuid Physiconil õnnestus poiss tappa. Seejärel pakkus Kleopatra trooni Seleukiidide riigi kuningale Demetrios II Nikatorile, kuid Ptolemaiose toetajad osutusid tugevamaks ning Kleopatra pidi Süüriasse põgenema. Nii taastas Ptolemaios VIII 127 eKr oma võimu Aleksandrias. Oma surma järel pärandas ta võimu oma naisele ja ühele poegadest, kes hakkas valitsema Ptolemaios IX nime all.

Eelnev
Ptolemaios VI
Egiptuse kuningas
164163 eKr
Järgnev
Ptolemaios VI
Eelnev
Ptolemaios VII
Egiptuse kuningas
145116 eKr
Järgnev
Ptolemaios IX