Proopiomelanokortiin

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib peptiidist ja eelhormoonist; geeni kohta vaata artiklit Proopiomelanokortiin (geen)

Proopiomelanokortiin (lühend POMC) on paljude selgroogsete loomade ajuripatsi eessagara moodustatav peptiid ja prohormoon.[1]

POMC-d komplekteeritakse ka hüpotalamuse neuronites, platsentas ja soolestikus.

Proopiomelanokortiini füsioloogilised ülesanded pole seni päris selged, uurimused on tuvastanud, et POMC osaleb neurotransmissioonis, õppimises, nii sünnieelselt kui ka sünnijärgselt sisenõristussüsteemi töös, POMC-d seostatakse ka vaimsete häirete ja kasvajate moodustumisega.[2]

Proopiomelanokortiin on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete allikaks, molekulist tekivad ensümaatiliselt (hüdrolüüsi teel) näiteks gammamelanotsüüte stimuleeriv hormoon, kortikotropiin (AKTH), alfamelanotsüüte stimuleeriv hormoon, kortikotropiinitaoline hüpofüüsi kesksagara peptiid (CLIP), beeta- ja gammalipotroopne hormoon, beetaendorfiinid jt.

Proopiomelanokortiingeeni ekspresseeritakse ajuripatsis. Vastavate retseptorite sünteesitav ja eritatav proopiomelanokortiin on eelkursoriks beetalipotropiinile, millest moodustatakse ka beetaendorfiin. Proopiomelanokortiini eritatakse verre stressi vastusena.

Roomajatel[muuda | muuda lähteteksti]

Madudel[muuda | muuda lähteteksti]

Madudel reguleerib proopiomelanokortiin muu hulgas ka mao naha värvust, nii näiteks raskendab harilike rästikute tuvastamist mustade (melanistlike) rästikute olemasolu, kuna nende siksaktriip pole nähtav. Rästikud ei sünni mustadena, nende värvus muutub uurijate arvates ajuripatsi eritatava proopiomelanokortiini mõjul, andes emastel teada suguküpsuse saabumisest.

Proopiomelanokortiingeen inimestel[muuda | muuda lähteteksti]

Proopiomelanokortiingeen koosneb 241 aminohappest ja asub inimestel kromosoomis 2p23.3.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Meditsiinisõnastik" 615:2004.
  2. Arun Paul Amar, Martin H. Weiss, Pituitary anatomy and physiology, Neurosurg Clin N Am 13 (2003) 11–23, lk 17, veebiversioon (vaadatud 27.04.2014) (inglise keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:Proopiomelanocortin seisuga 27.04.2014.