Plisa (Biarezina lisajõgi)

Allikas: Vikipeedia
Plisa
Lähe Minski kõrgustikul
Suubub Biarezina
Valgla maad  Valgevene
Valgla pindala 625 km²
Pikkus 64 km
Vooluhulk 4 m³/s
Parempoolsed lisajõed Tšarnitsa

Plisa ehk Plissa on Dnepri valglasse kuuluva Biarezina (ka Berezina või Bjarezina) jõe parempoolne lisajõgi Valgevene Minski oblastis Smalavičy ja Barysaŭ rajoonis. Valgevene keeles on jõe nimi Рака Пліса, прыток Бярэзіны (taraškievica). Jõe pikkus on 64 km.

Valgevene territooriumil on veel 2 väiksemat Plisa-nimelist jõge: Nemunase jõe 25 km pikkune vasakpoolne ja Dnepri valglasse kuuluva Bobri 24 km pikkune, samuti vasakpoolne lisajõgi.

Biarezina lisajõgi Plisa algab Valgevene keskel paikneva Minski kõrgustiku õrna kaldega (6–17 m) idanõlvadelt. Keskmine veepinna kalle on 0,7%. Jõesäng on üldiselt sirge, vaid alamjooksul trapetsikujuline, laiusega kohati 0,8–1,2 km laialihargnev. Veetulvade periood on tavaliselt märtsi lõpus ja maksimaalne üleujutuskõrgus on olnud 2,6 meetrit.[1]

2009. aasta mais võeti kasutusele väike hüdroelektrijaam Zhodino, võimsusega 30 kW[2], mida peetakse üheks põhjuseks, miks veetase jões on tunduvalt alanenud.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Plisa jõgi (Berezina lisajõgi), Ribaku.3dn.ru. (vene keeles)
  2. Plisa jõgi, Giid. (vene keeles)
  3. Plisa jõe stressi, (vene keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Plisa jõgi, Maailma jõed. Jõed riigiti. Valgevene jõed (ru:Реки мира. Реки по странам » Реки Белоруссии.), (vene keeles)