Phillips Idowu

Allikas: Vikipeedia
Phillips Idowu Berliini MM-il 2009. aastal.

Phillips Olaosebikan Idowu (sündinud 30. detsembril 1978 Londonis Hackneys) on Suurbritannia kergejõustiklane (kolmikhüppaja), maailmameister (2009).

Idowu harrastas noorelt korvpalli ja Ameerika jalgpalli. 1997. aastal tuli ta kolmikhüppes nii Inglismaa koolinoorte meistriks kui ka kuni 20-aastaste meistriks ja sai samal aastal noorte Euroopa meistrivõistlustel neljanda koha. 1999. aastal tuli ta Inglismaa kuni 23-aastaste meistriks.

2000. aasta olümpiamängudel Sydneys sai ta tulemusega 17.08 kuuenda koha. 2001. aastal võitis ta Euroopa karikavõistlustel kolmikhüppe tulemusega 17.23 ja jäi Edmontonis toimunud maailmameistrivõistlustel üheksandaks. 2002. aasta Rahvaste Ühenduse mängudel sai Idowu tulemusega 17.68 hõbemedali. Hiljem oli ta samal aastal Münchenis peetud Euroopa meistrivõistlustel viies ja IAAF-i Grand Prix' finaalvõistlustel seitsmes.

2003. aastal jäi tal kogu hooaeg põlveoperatsiooni tõttu vahele. Järgmisel aastal jõudis ta Ateenas toimunud 2004. aasta olümpiamängudel kolmikhüppe finaali, kui ei saanud seal kolmel katsel tulemust kirja. 2005. aastal tuli ta Inglismaa sisekergejõustiku meistriks, kuid ei saanud finaali Euroopa sisemeistrivõistlustel Madridis.

2006. aasta Rahvaste Ühenduse mängudel Melbourne'is võitis Idowu kuldmedali ja sai viienda koha Göteborgis Euroopa meistrivõistlustel. Järgmisel aastal tuli ta Birminghamis Euroopa sisemeistrivõistlustel Euroopa meistriks ja hüppas maailmameistrivõistlustel Osakas end kuuendaks. Idowu tuli 2008. aastal Valencias sisemaailmameistriks tulemusega 17.75.

2008. aasta olümpiamängudele Pekingis läks Idowu kolmikhüppe võistlusele suursoosikuna, kuna tema nimel oli hooaja parim tulemus maailmas. Ta parandas oma hooaja parimat tulemust ja hüppas 17.62, kuid olümpiakulla võitis siiski Portugali sportlane Nelson Évora viis sentimeetrit parema tulemusega.

2009. aasta maailmameistrivõistlustel Berliinis tuli ta maailmameistriks hooaja tipptulemusega 17.73.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängud[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Sisemaailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa sisemeistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvaste Ühenduse mängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Spordialaliitude, meedia esindajate ja fännide hääletuse tulemusel valiti Phillips Idowu 2009. aasta Euroopa parimaks meeskergejõustiklaseks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]