Paul Schiemann

Allikas: Vikipeedia

Carl Christian Theodor Paul Schiemann (läti keeles Pauls Šīmanis; 17. märts / 29. märts 1876 Jelgava23. juuni 1944 Riia) oli baltisakslasest Läti poliitik ja publitsist.

Ta sündis aastal 1876 Jelgavas. Ta õppis algul Jelgava gümnaasiumis, kuid hiljem saatis isa ta kooliteed jätkama Saksamaale, nii et ta lõpetas gümnaasiumi Elberfeldis. Siis õppis ta lühikest aega õigusteadust Tartu Ülikoolis, kuid õppis seejärel Berliini, Marburgi, Königsbergi ja Bonni ülikoolides õigusteadust, ajalugu ja kirjandust. Ta pidi õpingud pooleli jätma, kuna ta võeti üheks aastaks Vene impeeriumi sõjaväkke. Ajateenistuse läbis ta Kaukaasias ja hiljem õppis ohvitseride kursustel Leedus. 1901. aastal sooritas ta eksamid Kölni ülikoolis ja 1902. aastal sai doktorikraadi õigusteaduse alal.

Välismaalasena keelati Schiemannil Saksamaal juristina töötada, mistõttu ta pöördus ajakirjanduse poole. Lühiajalise Tartus viibimise järel asus ta 1903. aastal tööle Revalsche Zeitungi toimetajana Tallinnas. Ta oli ka Eesti Konstitutsioonipartei ja Saksa Ühingu (Deutscher Verein) kaasasutaja. 1907. aastal sai tast Rigasche Rundschau toimetaja.