Mine sisu juurde

Pasta al forno

Allikas: Vikipeedia
Pasta al forno

Pasta al forno või timballo di pasta on tüüpiline itaalia köögi roog. Otsetõlkes tähendab see ahjupastat. Ahjupasta tegemiseks kasutatakse enamasti lühikest pastat, mis on kaetakse béchamel-kastme, tomatikastme ja juustuga, seejärel küpsetatakse pastat ahjus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Küpsetatud pasta võib jagada kahte suurde kategooriasse. Béchamel-kastmega versioon sündis Kesk- ja Põhja-Itaalias renessansi õukondades. Niinimetatud pasta 'nfurnata on hoopis üks Sitsiilia tüüpilisemaid roogasid (eriti Messina provintsis, Mistretta provintsis ja Catania provintsis) ning pärineb väga iidsetest traditsioonidest.[1][2][3]

Valmistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tüüpiline küpsetatud pasta Calabriast (Catanzaro).
Anelletti al forno

Roa valmistamiseks kasutatakse erinevat tüüpi lühikese ja keskmise pikkusega pastat. Näiteks tehakse ahjupastat rigatoni'dest, pennedest, tortiglioni'dest.

Pasta keedetakse väga al dente'lt, seejärel pasta nõrutatakse ja segatakse kastmega hästi läbi. Pasta laotakse seejärel kihtidena kergelt määritud küpsetusnõusse või -vormi vaheldumisi teiste koostisosadega.

Kvaliteetse tulemuse saamiseks on vaja valmistada hea kaste kvaliteetsest koostisosadest. Ka kastet valmistatakse vastavalt kohalikele traditsioonidele, kuid üldiselt valmistatakse see veise- ja/või seahakklihast. Enne hautatakse hakkliha koos peeneks hakitud sibulaga, maitsestatakse aromaatsete ürtide, soola ja pipraga ning lisatakse punane vein. Kastmesse lisatakse ka tomatikaste, seejärel hautatakse pool tundi, et kastmele anda parem maitse.

Kihtide koostisesse kuuluvad klassikalised juustud (provola, caciocavallo), keedetud sink (salaami, Calabria schiacciata või soppressata),viiludeks lõigatud kõvaks keedetud munad ja lihapallid.

Kui viimane pastakiht on laotud, kaetakse kogu tervik ohtra riivitud parmesani juustuga.

Sitsiilia versioon sisaldab ka baklažaani, mis on tavaliselt õhukesteks viiludeks lõigatud ja praetud või kuubikuteks lõigatud. [4]

Pastat saab aga valmistada mitmel erineval viisil ning on palju versioone, mis põhinevad valgel kastmel.[5]

  1. ITALIA, TOURING CLUB- (2003). La cucina del Bel Paese (itaalia). Touring Editore. ISBN 978-88-365-2957-5.
  2. "Gli anelletti al forno, un timballo per ogni festa e svago! | Agave Blog - dalla Sicilia". web.archive.org. 6. juuli 2018. Vaadatud 19. juunil 2024.
  3. "Pasta 'Ncasciata (Incaciata) - Authentic Italian Recipes" (Ameerika inglise). 26. juuli 2022. Vaadatud 19. juunil 2024.
  4. "Pasticcio di Rigatoni alla Siciliana". la7.it. Originaali arhiivikoopia seisuga 5. juuni 2016. Vaadatud 2. novembril 2021.
  5. "Pasticcio di Rigatoni alla Siciliana - Benedetta Parodi - imenudibenedetta.la7.it | LA7 - Video e notizie su programmi TV, sport, politica e spettacolo". web.archive.org. 5. juuni 2016. Vaadatud 19. juunil 2024.