Palais Equitable

Allikas: Vikipeedia
Palais Equitable
Üldandmed
Asukoht Austria
Viin
Ehituse algus 1887
Ehituse lõpp 1891
Koordinaadid 48° 12′ 28,4″ N, 16° 22′ 17,5″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt Andreas Streit
Kaart

Palais Equitable on linnahäärber Stephansplatzi ääres Viini südalinnas Innere Stadtis. See ehitati Ameerika Ühendriikide kindlustusselts Equitable Life Assurance Society jaoks 19. sajandi teisel poolel. Hoone kirdenurka kaunistab õnnetoov puutüvi Stock im Eisen.

Historitsistlik hoone ehitati viie väikse keskaegse hoone asemele, need lammutati aastail 18561886, osaliselt Kärntner Straße laiendamise eesmärgil. See on üks väheseid härrastemajasid Austria pealinnas, mis ei ole kunagi olnud aristokraatlik elukoht.

Rikkalikult detailne fassaad on kujundatud beaux-arts stiilis, seda kaunistavad Ühendriikide rahvuslinde valgepea-merikotkaid kujutavad skulptuurid. Rudolf Weyri kavandas pronksreljeefid peaustel, ülejäänud ornamentika on Viktor Oskar Tilgneri ja Johann Schindleri töö.

Interjöör on samuti silmapaistvalt uhke. Eeskoja ja dramaatilise trepi jaoks kasutati Halleini marmorit ja Saksimaa graniiti. Fuajee laemaaling ja krohvist ornamentika teisel korrusel on Julius Victor Bergeri töö.

Hoones oli omal ajal Austria-Ungari mundrirõivaste tootja Wilhelm Beck & Söhne kauplus. Seal asus ka Ameerika Ühendriikide konsulaat. Teises maailmasõjas sai hoone kannatada, kuid taastati 1949. aastal.

Sisevaade

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]