Pöide kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pöide Maarja kirik)
Pöide kirik uue katusega
Pöide kirik udusel koidikul

Pöide Maarja kirik on Saaremaal Saaremaa vallas Pöide külas asuv kindluskirik, mida kasutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Pöide Maarja kogudus.

Kirik kuulub Eesti vanimate kiviehitiste hulka.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algkirik[muuda | muuda lähteteksti]

Oletatakse, et Pöide kiriku esmane variant valmis 1230. aastatel[2]. Algkirik oli ühelööviline tornita võlvimata ehitis. Sellest on säilinud vaid praeguse kiriku kahe keskmise võlviku külgseintes alumine osa. Ümarkaarsed portaalid põhja ja lõunaküljes viitavad üleminekustiilile romaanika ja gootika vahel. Põhjaküljes asunud ümarportaal lammutati uue, gooti stiilis sissepääsu rajamisel. Romaani stiilile viitab ka algkiriku ümar apsiid.

Praegune kirik[muuda | muuda lähteteksti]

Pöide Maarja kirik, vaade lõunast enne 1940. aastat
Vaade Saaremaa Pöide kirikule 1936. aastal, esiplaanil kooguga kaev.

Millalgi 13. sajandi lõpus või 14. sajandi alguses pikendati algkirikut mõlemas suunas ühe võlviku võrra. Ka kiriku massiivne läänetorn pärineb arvatavasti ajast enne Jüriöö ülestõusu 1343. Kirik oli integreeritud samas paiknenud Pöide ordulinnuse kompleksi.

Kirik on mitu korda saanud tulekahjus kannatada, viimati pärast pikselöögist põlema süttimist 6. augustil 1940, mil hävisid tornikiiver ja puitvahelaed. Pärast Muhu kiriku konserveerimistöid 1958. aastal alustati katustamis- ja konserveerimistöid ka Pöide kirikus. Tööd lõpetati 1961. aastal. Pikihoone oli selle käigus saanud uue algse kõrgusega katuse, torn uued puitvahelaed, ühe raudbetoonist vahelae ja madala lampkatuse. Ehitusajaloolisi uuringuid tegid arhitekt Kalvi Aluve, kunstiajaloolane Villem Raam ja insener H. Uuetalu. 1999. taaspühitseti kiriku altariruum.

Pöide pastoraat

2014. aastal sai Pöide kirik kultuuriministeeriumi abiga uue katuse.[3] Hoonel on ees uksed ja vitraažaknad.

Kiriku kõrval on Pöide pastoraadi hoone.

Kiriku tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Pöide kirik on mõõtmetelt suurim Lääne-Eesti ja saarestiku ühelööviline kirik. Kirikus leidub kõrggooti stiilis raiddekoori. Samas stiilis on Karja kiriku raiddetailid.

Pöide Maarja kogudust teeninud pastorite seas on Karl Nikolai von Nolcken ja Wilhelm Andreas Fürchtegott Agthe.

Arheoloogilised uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal kaevati Pöide kirikus. Arheoloog Villu Kadaka uurimuses tõdeti, et Pöide kirik on tõepoolest Eesti vanim kiviehitis, ja väideti, et praeguse Pöide kiriku sees on osaliselt säilinud varasema, 13. sajandi teisel veerandil püstitatud romaani stiilis kiriku müürid.[4]

Vaated kirikule[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pöide kirik võib olla Eesti vanim kiviehitis (video!) Saarte Hääl, 5. september 2012
  2. Pöide kiriku ehitusajalugu
  3. Pöide kirik saab peatselt uue katuse. Eesti Rahvusringhääling, 25.03.2013
  4. Arheoloogia aasta tõi ajaloo tõlgendamises uusi järeldusi. aerling.blogspot.com.ee
  5. "6262 Bareljeef kahe inimfiguuriga pikihoone põhjaseina konsoolil, 14.saj. I pool (dolomiit) • Mälestiste otsing • Mälestised". Tere tulemast. Vaadatud 21. juulil 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]