Pärijad

Allikas: Vikipeedia
Pärijad
Succession
Žanr draama
satiir
komöödia
tragikomöödia
Idee autor Jesse Armstrong
Peaosades
Helilooja Nicholas Britell
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise keel
Hooaegu 4
Jagusid 39
Tootmine
Produtsent
  • Regina Heyman
  • Dara Schnapper
  • Jonathan Filley
  • Ron Bozman
  • Gabrielle Mahon
Tegevprodutsent
Võttekoht
  • Ameerika Ühendriigid
  • Inglismaa (1. ja 2. hooaeg)
  • Island (2- hooaeg)
  • Horvaatia (2. hooaeg)
  • Šotimaa (2. hooaeg)
  • Itaalia (3. hooaeg)
  • Norra (4. hooaeg)
  • Barbados (4. Hooaeg)
Jao kestus 56-88 minutit
Eesti kanal go3.tv, Telia TV
Välislingid
Ametlik koduleht Muuda Vikiandmetes
Sissekanne IMDb-s

"Pärijad" (inglise keeles "Succession") on Jesse Armstrongi loodud Ameerika Ühendriikide satiiriline komöödia-draamasari, mis keskendub rikka, ülemaailmse meedia- ja meelelahutuskonglomeraadi Waystar RoyCo omanikest Roy perekonna võimuvõitlusele pärast ettevõtte tegevjuhist isa terviseriket.

Sari oli HBO eetris 3. juunist 2018 kuni 28. maini 2023 ning on Eestis vaadatav voogedastusplatformidel Telia TV ja Go3.

"Pärijad" pälvis kõikide hooaegade jooksul laialdast kriitikute tunnustust stsenaariumi, näitlemise, huumori, muusika, lavastamise ja teemakäsitluse eest. Sari on saanud nelja hooajaga 191 auhinnanominatsiooni, millest 52 on võidetud, sealhulgas viis Kuldgloobust, 13 Emmyt ja 1 Grammy. [1] [2]

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Sari keskendub Roy perekonnale, kellele kuulub New Yorgis asuv ülemaailmne meediakonglomeraat Waystar RoyCo. Kui perekonna patriarhi, Logan Roy (Brian Cox), tervis järsult halveneb, hakkavad tema neli last — võõrutatud vanim poeg Connor (Alan Ruck), võimunäljas Kendall (Jeremy Strong), lugupidamatu Roman (Kieran Culkin) ja poliitilise taibuga Shiv (Sarah Snook) valmistuma isata tulevikuks, kus üks neist ettevõtte endale saab.

Kiirelt ilmneb, et lapsed pole ainsad, kes soovivad enne vanamehe surma oma karjääri edendada ning võimuvõitlusest ja kahepalgelisusest ei jää puutumata ka ettevõtte juhatuse liikmed, Shivi kaaslane Tom (Matthew Macfadyen), Logani kolmas abikaasa Marcia (Hiam Abbass) ega Logani venna lapselaps Greg (Nicholas Braun).

Osatäitjad ja tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Brian Cox kehastab Logan Royd, Dundees vaesusesse sündinud miljardäri, kes asutas meedia- ja meelelahutuskonglomeraadi Waystar RoyCo. Ta on jultunud juht, kelle elu keerleb ümber oma ettevõtte – kõik muu, kaasaarvatud pere, on tema jaoks teisejärguline.
  • Hiam Abbass kehastab Marcia Royd, Logani kolmandat abikaasat.Ta on Beirutis sündinud ja kasvanud ja on sageli tülis Logani ebausaldusväärsete lastega.
  • Alan Ruck kehastab Connor Royd, pere vanimat last ning ainsat Logani esimesest abielust. Ärikauge suurushulluna noogutab ta kaasa oma poolõvedele enamikes ettevõttega seotud küsimustes ja naudib elu New Mexico rantšos koos oma noore tüdruksõbra Willaga. Connoril pole lapsepõlvest kõige paremad mälestused, olles maininud, et lapsena ei näinud ta Loganit kolm aastat. Tal oli "noorest peast huvi poliitika vastu".
  • Jeremy Strong kehastab Kendall Royd, Connori nooremat poolvenda ja Logani teisest abielust vanimat last. Logani otsese pärijana üritab Kendall pärast tähtsate tehingute rikkumist ja sõltuvusainete küüsi langemist oma isale tõestada, et ta on ikkagist ettevõtte juhikoha vääriline.
  • Kieran Culkin kehastab Romulus "Roman" Royd, Logani teisest abielust sündinud teist last. Roman on ebaküps, ei võta oma kohustusi tõsiselt ja käitub oma isa arvates idiootselt. Loo jooksul võib järeldada, et isa vägivald oli suunatud lapsepõlves just temale.
  • Sarah Snook kehastab Siobhan "Shiv" Royd, Logani noorimat last ja ainsat tütart. Vasakpoolse kallakuga poliitikanõunikuna töötas ta mõnda aega presidendikandidaadi Gil Eavise heaks, kelle poliitilised vaated olid Logani ettevõttega vastuolus. Isa heakskiitu soovides lahkus Shiv poliitikast, et keskenduda Waystari tulevikule. Sarja jooksul kihlub ja abiellub ta Tom Wambsgansiga, kuid Shivi truudusetus kahjustab nende suhet.
  • Matthew Macfadyen kehastab Tom Wambsgansi, Shivi kihlatut ja hiljem abikaasat. Tom on Waystari juhtivtöötaja, kes edutatakse lõbustusparkide ja kruiiside osakonnast ettevõtte ülemaailmse uudisteväljaande ATN juhiks. Ta naudib lähedust Roy perekonna mõjuvõimsusele ja varale, kuid perekonna sisering jätab ta sageli kõrvale. Ta on tallaaluseks ja pugejaks enda ülematele, kuid alandab oma alluvat Gregi samasuguse käitumise eest.
  • Nicholas Braun kehastab Greg Hirschi, Logani venna Ewani kohmakat, kuid oportunistlikku lapselast. Vanaisa kokkuhoidliku elustiili tõttu pole Greg tuttav ärimaastikuga, mida Logani poolehoiu võitmiseks navigeerima peab – siiski leiab endale teejuhi Tom Wambsgansi näol, kes õpetab talle, kuidas rikaste hulgas ellu jääda.
  • Peter Friedman kehastab Frank Vernonit, Waystar RoyCo operatsioonide juhti, hilisemat aseesimeest ning Logani kauaaegset usaldusisikut. Frank on Kendalli mentor ja ristiisa, kellele Kendall sageli toetub, kui tal on vaja Logani poolehoidu tagasi võita.
  • Dagmara Domińczyk kehastab Karolina Novotneyt, Waystar RoyCo avalike suhete juhti ja õigusosakonna liiget.
  • Arian Moayed kehastab Stewy Hosseinit, Kendalli erakapitaliinvestorist sõpra ülikooliajast, kes on Waystari juhatuse liige. Ta teeb peidetud koostööd Logani vaenlase Sandy Furnessiga.
  • J. Smith-Cameron kehastab Gerri Kellmanit, Waystar RoyCo nõunikku ja Shivi ristiema. Temast saab Romani teejuht äriasjades, ning mehe perverssete kalduvuste tõttu areneb nende suhe kurameerimiseks.
  • David Rasche kehastab Karl Mullerit, Waystar RoyCo finantsjuhti ja õigusosakonna liiget. [3]
  • Alexander Skarsgård kehastab Lukas Matssonit, Rootsi voogesitusmeedia hiiglase GoJo tegevjuhti, kes soovib osta Waystar RoyCo'd. [4]
  • Natalie Gold kehastab Rava Royd, Kendalli eksnaist ja nende kahe lapse ema.
  • Justine Lupe kehastab Willa Ferreyrat, Connori noort tüdruksõpra, kes on endine prostituut ja ambitsioonikas näitekirjanik. [3]

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Stsenaariumi väljatöötamine[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja looja Jesse Armstrong kavandas algselt stsenaariumi mängufilmiks Murdochi perekonnast, kuid stsenaarium ei jõudnud kunagi ekraanile. Armstrong laiendas hiljem lugu, keskendudes rohkem Wall Streeti mõjule. Ta kirjutas uue, erinevatest võimsatest meediaperekondadest inspireeritud, stsenaariumi, mille keskmes olid originaaltegelased.[5][6] 2017. aastal tellis HBO sarjale kümnest episoodist koosneva esimese hooaja.[7][8][9][10][11] [12]

Filmimine[muuda | muuda lähteteksti]

Vasakult paremale: One Chase Manhattan Plaza, 4 World Trade Center ja 7 World Trade Center New Yorgis, mida kujutatakse vahelduvalt Waystar RoyCo peakorteritena.

Sari filmiti peamiselt Manhattanil ja filmiti 35 mm filmilindile. [13] Sari eristub teistest omataolistest äridraamadest statiivita filmimisega, mille eesmärk on jäljendada mokumentaalide stiili.[14] Operaator Patrick Capone on iseloomustanud sarja kaameratööd kui "vuajeristlikku" ja "mittekinolist", tuginedes loomulikule valgusele, lähedastele katteplaanidele ja sagedastele suumidele, et tekitada vaatajas pealtkuulaja tunne.[15]

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

"Pärijate" muusika on loonud Nicholas Britell, seda peetakse hiphopi ja klassikalise muusika kombinatsiooniks[16] ning see pälvis koos sarja tunnusmuusikaga laialdast kriitikute tunnustust ja mitmeid auhindu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Winners & Nominees 2020". GoldenGlobes.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. jaanuar 2020. Vaadatud 8. jaanuaril 2020.
  2. "List of awards and nominations received by Succession", Wikipedia (inglise), 27. detsember 2023, vaadatud 5. jaanuaril 2024
  3. 3,0 3,1 Petski, Denise (9. detsember 2020). "'Succession': Justine Lupe, David Rasche, Fisher Stevens Upped To Series Regulars For Season 3". Deadline Hollywood. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. detsember 2020. Vaadatud 9. detsembril 2020.
  4. Wigler, Josh (8. mai 2023). "'Succession' Star Alexander Skarsgård on Dropping a 'Golden Hand Grenade' Into the Final Season". The Hollywood Reporter (Ameerika inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 8. mai 2023. Vaadatud 8. mail 2023.
  5. Armstrong, Jesse (27. mai 2023). "Jesse Armstrong on the roots of Succession: 'Would it have landed the same way without the mad bum-rush of Trump's presidency?'". The Guardian. Originaali arhiivikoopia seisuga 28. mai 2023. Vaadatud 28. mail 2023.
  6. Lee, Edmund (4. august 2019). "HBO's 'Succession' Tries to Get the Merger-Mad Media Industry Right". The New York Times. Originaali arhiivikoopia seisuga 17. september 2020. Vaadatud 15. septembril 2020.
  7. Andreeva, Nellie (8. veebruar 2017). "Adam McKay's 'Succession' Media Family Drama Picked Up To Series By HBO". Deadline Hollywood. Originaali arhiivikoopia seisuga 22. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  8. O'Connell, Michael (8. veebruar 2017). "HBO Gives Series Order to Family Drama 'Succession'". The Hollywood Reporter. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  9. Anderton, Ethan (8. veebruar 2017). "Adam McKay's Succession TV Series Lands a Full Order at HBO". /Film. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  10. Holloway, Daniel (8. veebruar 2017). "Will Ferrell-Adam McKay Political Drama 'Succession' Ordered by HBO". Variety. Originaali arhiivikoopia seisuga 14. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  11. Baxter, Joseph (9. veebruar 2017). "Succession: HBO Orders Family Drama Series by Will Ferrell and Adam McKay". Den of Geek. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  12. Barsanti, Sam (8. veebruar 2017). "HBO picks up Adam McKay and Will Ferrell's political drama". The A.V. Club. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. märts 2018. Vaadatud 9. märtsil 2018.
  13. Dams, Tim (17. jaanuar 2019). "Film stages digital fightback". Broadcast (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 31. oktoober 2020. Vaadatud 5. juunil 2021.
  14. Pennington, Adrian; Mitchell, Julian (28. november 2021). "The Camera in 'Succession' Is a Player in the Game". NAB Amplify. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. mai 2023. Vaadatud 7. mail 2023.
  15. Emmons, Seth. "Patrick Capone, ASC on 'Succession': Shooting Billionaires with Summilux-C and Celluloid". Leitz Cine. Vaadatud 7. mail 2023.
  16. Desowitz, Bill (6. mai 2019). "'Succession': Nicholas Britell Mixed Classical and Hip-Hop to Show the Precariousness of Power". IndieWire (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 30. november 2022. Vaadatud 30. novembril 2022.