Otsingublokk

Allikas: Vikipeedia
Kolonel Martinezi otsingubloki liikmed tähistavad Pablo Escobari surnukeha juures 2. detsembril 1993. Pablo surm lõpetas kuusteist kuud kestnud operatsiooni, mis läks maksma sadu miljoneid dollareid.

Otsingublokk ( hispaania keeles Bloque de Búsqueda) on Colombia riikliku politsei (Policía Nacional de Colombia) kolme erineva ad hoc erioperatsioonide üksuse nimi. Algselt loodi need väga ohtlike isikute või üksikisikute rühmade tabamiseks või tapmiseks. [1]

Esimene otsingublokk[muuda | muuda lähteteksti]

Algse otsingubloki lõi 1986. aastal president Virgilio Barco Vargas, eesmärgiga tabada narkoparun Pablo Escobar ja tema lähikond. Selle esialgne ülem oli kolonel Hugo Martinez. [2] [3] [4]

Otsingubloki liikmed said Colombia armee väljaõppe ja nad valiti spetsiaalselt välja nii, et kartellidel oleks neid raske korrupeerida ja mõjutada. Kogu oma missiooni jooksul seisis Otsingublokk silmitsi paljude takistustega. Väideti, et otsingublokk tegi koostööd Escobari-vastaste rühmitustega, nagu Los Pepes ning tappis ja piinas kinnipeetuid.

Escobar tapeti 2. detsembril 1993 tulistamises Otsingubloki liikmete poolt. [5]

Pärast Medellíni kartelli hävitamist viidi otsingublokk üle Calisse, et leida ja hävitada Cali kartell.

Teine otsingublokk[muuda | muuda lähteteksti]

Otsingublokk taaselustati 2004. aastal, et juurida välja kokaiini- ja heroiinikaubitsejad Edela-Colombiast. Uue otsingubloki ülesandeks oli Norte del Valle'i kartell hävitada ja selle juht Diego León Montoya Sánchez vahistada, mida ta 2007. aastal edukalt ka tegi.

Kolmas otsingublokk[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal andis Colombia valitsus taas korralduse luua uus otsingublokk Águilas Negrase ehk Mustade Kotkaste vastu, mis on endiste paramilitaarsete üksuste jõuk. [6]

Popkultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Algne otsingublokk oli põhifookuses Netflixi originaalsarjas Narcos, mis kujutab Pablo Escobari tõusu ja langust. Sarjas juhib otsingublokki tegelane nimega kolonel Horacio Carrillo, kes kriitikute väitel põhineb kolonel Hugo Martinezil; Martinezit tutvustatakse aga 2. hooajal eraldi tegelasena.

Otsinguplokk oli teemaks ka Colombia miniseriaalis Bloque de Busqueda, mis on otsingubloki hispaaniakeelse tõlge.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Killing Pablo, Mark Bowden, Atlantic Monthly Press, 2001, ISBN 978-1-84354-651-1
  2. Killing Pablo, Mark Bowden, Atlantic Monthly Press, 2009, ISBN 978-1-84354-651-1
  3. Cran, William (Author, Director, Producer) & Tepper, Stephanie (Producer) (25. märts 1997). "The Godfather of Cocaine". Frontline (#1309). PBS. {{cite news}}: parameetris |last= on üldnimi (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  4. "Carlos Castaño Gil – TRIAL International". trialinternational.org. Originaali arhiivikoopia seisuga 8. juuli 2016. Vaadatud 27. septembril 2020.
  5. Killing Pablo, Mark Bowden, Atlantic Monthly Press, 2009, ISBN 978-1-84354-651-1
  6. Captured nine presumed members of the Águilas Negras Colombian Army Accessed 20 August 2007.