Optiline side

Allikas: Vikipeedia

Optiline side on informatsiooni edastamine niisuguse elektromagnetkiirguse abil, mis lainepikkuselt jääb valguse ja infrapunakiirguse piirkonda. Optilise kiire levikeskkonnaks võib olla atmosfäär ja avakosmos või siis valgusjuhe läbipaistvast materjalist kiu kujul (valguskaablis).

Kiirgusallikaks on tänapäeval laserid. Et optiline kiir kannaks informatsiooni, moduleeritakse teda informatsiooni kandva analoogsignaaliga (tavaliselt impulsskoodmodulatsiooni põhimõttel). Vastuvõetud signaali muundab tagasi elektrisignaaliks fotodiood.

Valguskaabli kaudu toimuva optilise side olulised eelised traatside ja raadioside ees on häirekindlus, väikesed kaod ja sideliini suur läbilaskevõime (ühel kiul 1…100 Gbit/s).

Valgusjuhtmel põhinev optiline side hakkas välja kujunema 1970. aastail, esialgu suurlinnade telefonikeskjaamade vahel. Tänapäevaks on valguskaabel kaugsides (sealhulgas mandritevahelises sides) traatsoontega kaabli täielikult asendanud ja seda eelistatakse ka lähisides (kohtvõrkudes, kaabeltelevisioonivõrkudes).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]